MENU
klinika

Çfarë duhet të dini?

Çfarë është mukusi në urinë?

03.01.2019 - 13:03

Mukusi është një substancë e trashë dhe e hollë që mbulon dhe lag pjesë të caktuara të trupit, duke përfshirë hundën, gojën, fytin dhe traktin urinar. Një sasi e vogël e mukusit në urinë është normale. Një sasi e tepërt mund të tregojë një infeksion të traktit urinar (UTI) ose ndonjë gjendje tjetër mjekësore. Një test i quajtur urinalisis mund të zbulojë nëse ka shumë mukus ose jo në urinë.

Për çfarë përdoret?

Testi i mukusit mund të jetë pjesë e një analize të urinës. Një analizë e urinës mund të përfshijë një kontroll vizual të mostrës së urinës, teste për kimikate të caktuara dhe një ekzaminim të qelizave nën një mikroskop. Ky test është pjesë e një ekzaminimi mikroskopik të urinës.

Pse është i nevojshëm?

Një urinale është shpesh pjesë e një kontrolli rutinë. Mjeku mund të përfshijë testin nëse keni simptoma të një UTI. Kjo perfshin:

*Kërkesa e shpeshtë për të urinuar

*Urinim i dhimbshëm

*Urinë të errët ose me ngjyrë të kuqe

*Urinë me aromë të keqe

*Dobësi

*Lodhje

A ka rrezik ky test?

Nuk ka asnjë rrezik të njohur për testin e mukusit në urinë.

Çfarë do të thonë rezultatet?

Nëse rezultatet tregojnë një sasi të vogël ose të moderuar të mukusit, kjo është më së shumti e mundshme për shkak të shkarkimit normal. Një sasi e madhe e mukusit mund të tregojë një nga kushtet e mëposhtme:

*Një UTI

*Një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD)

*Gurët në veshka

*Sindromi i zorrëve irrituese

*Kanceri i fshikëzës

Për të mësuar se çfarë do të thotë rezultati saktësisht, bisedoni me mjekun.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di për mukusin e urinës?

Nëse një urinalizë është pjesë e kontrollit tuaj të rregullt, urina do të testohet për një sërë substancash së bashku me mukusin. Këto përfshijnë qelizat e kuqe dhe të bardha të gjakut, proteinat, acidet dhe nivelet e sheqerit, dhe përqendrimi i grimcave të tjera.

Nëse merrni UTI të shpeshta, mjeku mund të rekomandojë më shumë analiza, si dhe hapa që mund të ndihmojnë në parandalimin e reinfektimit.