MENU
klinika

Kur duhet të kërkoni ndihmën e mjekut?

Dhimbjet e nervit shiatik, shkaqet dhe si mund të parandalohen?

27.01.2019 - 15:45

Dhimbja e nervit shiatik i referohet dhimbjes që rrezaton përgjatë shtegut të nervit shiatik, i cili del nga pjesa e poshtme e shpinës, kalon përmes të pasmeve dhe vazhdon deri poshtë çdo këmbë.

Në mënyrë tipike, dhimbja përqëndrohet vetëm në njërën anë të trupit.

Dhimbja më së shpeshti ndodh kur një disk i dëmtuar, zgjatim i kockave në shpinë ose ngushtimi i shtyllës kurrizore (stenoza kurrizore) ngjesh pjesën e nervit. Kjo shkakton inflamacion, dhimbje dhe shpesh disa mpirje në këmbën e prekur.

Megjithëse dhimbja mund të jetë e rëndë, shumica e rasteve zgjidhen me trajtime jo operative brenda pak javësh. Njerëzit që kanë dhimbje të rëndë nervit që lidhen me dobësi të ndjeshme të këmbëve ose ndryshime të zorrëve ose fshikëzës mund të jenë të presdispozuar për kirurgji.

nervi shijatik-konica.al

Simptomat

Dhimbja që vjen nga pjesa e poshtme e shpinës vazhdon në poshtë pjesën e pasme të këmbës deri tek pjesa e shputës është shenjë dalluese e dhimbjes së nervit shiatik. Mund të ndjeni siklet pothuajse kudo përgjatë rrugëve nervore ku kalon ky nerv.

Dhimbja mund të ndryshojë shumë, nga një dhimbje e butë në një ndjesi të mprehtë, djegie ose dhimbje tronditëse. Ndonjëherë mund të ndjehet si një goditje elektrike. Mund të jetë edhe më keq kur kolliteni ose teshtini, dhe ulja e zgjatur mund të përkeqësojë simptomat. Zakonisht vetëm njëra anë e trupit është e prekur.

Disa njerëz gjithashtu kanë mpirje, ndjesi shpimi si gjilpëra ose dobësi të muskujve në këmbën e prekur. Mund të keni dhimbje në një pjesë të këmbës dhe mpirje në një pjesë tjetër.

Dhimbja e butë zakonisht largohet me kalimin e kohës. Shkoni tek mjeku nëse masat e vetë-kujdesit nuk i lehtësojnë simptomat ose nëse dhimbja zgjat më shumë se një javë, është e rëndë ose përkeqësohet .

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse:

-Keni dhimbje të papritur dhe të rëndë në shpinë ose këmbë dhe mpirje ose dobësi të muskujve;

-Dhimbja vjen nga një lëndim i dhunshëm, siç psh një aksident;

-Keni probleme me kontrollin e zorrëve ose fshikëzës;

nervi shijatik-konica.al

Shkaqet:

Dhimbja ndodh kur nervi preket , zakonisht nga një disk i dëmtuar në shtyllën kurrizore ose nga një zgatim i kockave në rruaza. Më rrallë, nervat mund të ngjeshen nga një tumor ose të dëmtohen nga një sëmundje si diabeti.

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

kolana e librave

Moshën. Ndryshimet e lidhura me moshënnë shpinë, siç janë disqet e dëmtuara dhe nxitësit e eshtrave, janë shkaqet më të zakonshme të dhimbjeve.

Mbipeshë. Duke rritur masën në shpinë, pesha e tepërt e trupit mund të kontribuojë në ndryshimet kurrizore që shkaktojnë dhimbje të nervit shiatik.

Profesioni. Një punë që kërkon që të kthesh shpinën, të ngresh ngarkesa të rënda ose të ngasësh një automjet për periudha të gjata mund të luajë një rol, por nuk ka prova bindëse për këtë lidhje.

Të qëndruarit ulur për një kohë të gjatë. Njerëzit që ulen për periudha të zgjatura ose kanë një mënyrë jetese të ulur kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një problem me nerving shiatik.

Diabeti. Kjo gjendje, e cila ndikon në mënyrën se si trupi përdor sheqerin në gjak, rrit rrezikun e dëmtimit të nervit.

Komplikimet:

Edhe pse shumica e njerëzve e kalojnë këtë gjendje, shpesh pa trajtim, dhimbjet e nervit shiatik mund të shkaktojnë dëme të përhershme nervore.

Kërkoni vëmendje të menjëhershme mjekësore nëse keni:

-Humbje të ndjesisë në këmbën e prekur;

-Dobësi në këmbën e prekur;

-Humbje e funksionit të zorrëve ose fshikëzës;

Parandalimi:

Nuk është gjithmonë e mundur për të parandaluar dhimbje të nervit shiatik dhe gjendja mund të përsëritet. Por mund të ndihmoni në mbrojtjen e shpinës duke ndjekur këto këshilla:

nervi shijatik-konica.al

Ushtrohuni rregullisht. Për të pasur shpinë të fortë, i kushtoni vëmendje të veçantë muskujve kryesor – muskujt e barkut dhe në pjesën e poshtme të shpinës që janë thelbësore për lëvizje dhe shtrirje të duhura. Pyesni mjekun për tju rekomanduar disa aktivitete të veçanta.

Mbajeni qëndrimin e duhur kur uleni. Zgjidhni një vend me mbështetje të mirë të ulët mbrapa, krahët dhe një bazë të kthyeshme. Konsideroni vendosjen e një jastëku ose peshqiri të mbështjellë në pjesën e poshtme të shpinës për të mbajtur kurbën e saj normale.

Nëse qëndroni për periudha të gjata, ngrini një këmbë në një stol ose në kuti të vogël herë pas here.

Mos ngrini pesha shumë të rënda.