MENU
klinika

Abuzimet

Dhuna, pasojat dhe problemet që mund të sjellë!

15.01.2019 - 15:22

Dhuna në familje është abuzimi i një kujdestari, prindi, bashkëshorti, partneri ose një anëtar tjetër i familjes . Abuzimi mund të marrë shumë forma. Të gjitha format e abuzimit mund të lënë të ndiheni të dëshpëruar, të shqetësuar ose të izoluar.

Disa lloje abuzimi përfshijnë :

*Abuzimi fizik: Përdorimi i forcës fizike për të shkaktuar dëm. Kjo përfshin goditjen ose kafshimin.

*Abuzimi seksual: Kjo është çdo aktivitet seksual i detyruar.

*Abuzimi emocional: Kjo përfshin kërcënime, kritika të vazhdueshme .

*Sjellja e kontrollit: Kjo mund të marrë formën e kontrollit të parave, aktiviteteve, miqve, familjes etj.

dhuna dhe pasojat e saj-konica.al

Dhuna ndaj një partneri ose një fëmije është një krim në të gjitha shtetet. Ndërsa abuzimi kryesisht ndodh kundër vajzave dhe grave, kjo mund të ndodhë me djemtë dhe burrat. Abuzimi ndodh me njerëzit e të gjitha racave, moshave, të ardhurave dhe feve. Njerëzit të cilët janë lënduar nga partnerët, prindërit ose kujdestarët e tyre nuk shkaktojnë abuzimin

Rruga për përmirësim:

Nëse ju ose fëmijët janë në një marrëdhënie abuzive, bisedoni me mjekun. Ai mund të trajtojë çdo problem mjekësor që lidhet me abuzimin, të sigurojë mbështetje dhe të rekomandojë mbështetje shtesë. Infermieret, punonjësit socialë dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor mund të ndihmojnë.

Anëtarët e stafit të urgjencës mund t’ju ndihmojnë të paraqitni një urdhër të gjykatës për mbrojtje.

Plagët fizike dhe plagët emocionale shpesh lidhen me abuzimin në familje.

Lëndimet fizike përfshijnë:

Prerje dhe plagë rreth qafës, fytyrës, kokës, barkut (stomakut), krahëve, këmbëve, këmbëve, gishtërinjve etj.

Dhëmbë të lirshëm ose të thyer.

Zhurma.

Djegiet me cigare.

Kafshime

Tw djegura.

Shenja ( shenjat e kuqe) në trup nga të qenit i goditur nga një object.

Në shumë raste, një viktimë e abuzimit në familje mund të ketë plagë nga dëmtimet e së kaluarës. Nga frika, disa viktima të shmangin trajtimin mjekësor për lëndimet e tyre.

dhuna dhe pasojat e saj-konica.al

Shenja emocionale e abuzimit në familje mund të rezultojë në probleme të tjera fizike, duke përfshirë:

kolana e librave

Dhimbje koke.

Dhimbje qafe.

Dhimbje gjoksi.

Rrahje të shpejtë të zemrës.

Ndjesia e zhurmës.

Nervozitet dhe ndjesi shpimi.

Dhimbje gjatë mardhwnieve intime (vaginale, legenit).

Infeksionet e traktit urinar.

Stomak i trazuar.

Efektet psikologjike të abuzimit në familje mund të çojnë në një numër problemesh emocionale, duke përfshirë:

Ankthi.

Depresioni.

Lodhje kronike.

Mendime për vetëvrasje.

Sjellje e rrezikshme (abuzimi i substancave, marrëdhëniet e dobëta).

Sjellja e një viktime mund të ngrejë disa flamuj të kuq me miqtë dhe familjen e tyre më të afërt. Nëse shqetësoheni se një mik ose një i dashur është keqtrajtuar, shfaqin këto shenja:

Kontakt i dobët me sy.

Flasin shumë qetë.

Rrinw pasiv (duke lënë prindërit, partnerët ose kujdestarët të flasin për ta, marrin vendime për ta).

Kanw frikë.

Nëse dyshoni se ka abuzim në familje, ose nëse jeni viktimë e abuzimit në familje, telefononi menjëherë autoritetet pwrkatwse. Mos lejoni që abuzimet e njohura të mos raportohen. Kontaktoni zyrtarët lokal të zbatimit të ligjit. Shumë komunitete kanë streha për viktimat e abuzimit në familje dhe familjet e tyre.