MENU
klinika

Nga New York Times

Elizabeth Warren dhe një fije shpresë për Amerikën…

05.01.2019 - 11:40

Ndërsa demokratët amerikanë marrin përsipër Shtëpinë, partia e tyre po debaton edhe për vizionin e politikës ekonomike për të ardhmen.

Senatorja Elizabeth Warren, e cila sapo njoftoi se do të kandidojë për presidencën, ofron një program që fokusohet më shumë në atë që shkencëtari politik Jacob Hacker e quan “pre-shpërndarje”, ndarjen paraprake të përfitimeve ekonomike. Pre-shpërndarja fokusohet në mënyrën se si rregullat në dukje të fshehta të tregut, si puna e punës dhe rregullimi financiar, ndikojnë se kush përfiton më së shumti nga aktiviteti ekonomik në radhë të parë.

Më lejoni të jem i qartë: Ne duhet të luftojmë pabarazinë e shfrenuar të pasurisë dhe fuqisë në Shtetet e Bashkuara sot. Ne kemi nevojë për tatime progresive për të ngushtuar hendekun e të ardhurave dhe për të gjeneruar të ardhura për investime publike. Dhe ne kemi nevojë për mbështetjen e qeverisë për kujdesin e fëmijëve, kujdesin mjekësor dhe shërbime të tjera për të mbështetur ata që nuk mund të punojnë dhe për të fuqizuar ata që munden.

Por Partia Demokratike do të bënte mirë të mbështeste idetë e senatores Warren, sepse merret me shkaqet rrënjësore të pabarazisë në Amerikë.

Rishpërndarja kryesisht përfshin reforma rregulluese, si kolegji falas ose garancia për punë. Pra, kjo nuk do të provokonte mosbesim të thellë të amerikanëve tek qeveria.

Ne synojmë të flasim për qeverinë dhe tregun si kundërshtarë në debatet e politikave ekonomike. Ata nuk janë kundërshtarë, të paktën Warren nuk duket se do të jetë.

Verën e kaluar, senatorja Warren prezantoi Aktin e Kapitalizmit të Përgjegjshëm, i cili përpiqet të trajtojë shkaqet më të thella të pabarazisë në pasuri dhe pushtet në Amerikë.

Përtej korporatave, agjenda e pre-shpërndarjes do të përfshinte rregullimin e punës, rregullimin financiar dhe antitrustin.

Në vitet e fundit, zbutja e rregulloreve ka lejuar që firmat financiare të përfitojnë fitime më të mëdha dhe drejtuesit e bankave për të fituar kompensim më të lartë pa dhënë më shumë vlerë investitorëve të zakonshëm. Pra, qeveria duhet të kufizojë institucionet financiare nga marrja e fitimeve nëpërmjet tregtimit të rrezikshëm, jo ta lehtësojë procesin, siç propozon administrata Trump.

Rregullimi financiar dhe antitrusti janë thelbësore për Warren.

Ajo kërkon domosdoshmërisht të kufizojë fuqinë ekonomike dhe politike të korporatave të mëdha.

Axhenda e pre-shpërndarjes, në të vërtetë nuk ka të bëjë me manipulimin e sistemit për të përfituar të varfërit dhe klasën e mesme, por për ta larguar atë nga përfitimi i të pasurve dhe të fuqishmit.

Pra me Warren “ringjallet” shpresa e amerikanëve…

Steven K. Vogel është profesor i shkencave politike në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. /konica.al