MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni!

Gjakderdhja në shtatëzëninë e hershme

02.01.2019 - 12:43

Mpirjet e buta dhe sekrecionet e ybehta janë normale në fillim të shtatëzanisë kur veza e fekonduar implantohet në mitër. Por gjakderdhja vaginale mund të jetë një shenjë e diçkaje më serioze.

Çfarë duhet të bëni nëse keni gjakderdhje?

Telefononi menjëherë mjekun. Nëse keni gjakderdhje të rëndë ose dhimbje të forta, shkoni menjëherë në dhomën e urgjencës.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Çfarë shkakton gjakderdhje gjatë shtatzënisë së hershme?

Gjakderdhja vaginale mund të jetë një shenjë e një problemi serioz. Disa nga shkaqet më të zakonshme janë:

*Dështimi i kërcënuar (i quajtur edhe aborti i kërcënuar). Kur ndodh një dështim i kërcënuar, ka gjakderdhje nga mitra (e quajtur edhe barku i nënës), por shtatzënia është ende normale. Ndonjëherë një mpiksjee gjakut formohet në mitër dhe rrit rrezikun e abortit. Megjithatë, shumica e grave që kanë një dështim të kërcënuar lindin një fëmijë të shëndetshëm.

*Shtatzëni ektopike. Një shtatzëni ektopike ndodh kur fetusi rritet jashtë mitrës, zakonisht në tubat fallopiane. Tubat fallopiane janë tuba që mbajnë vezën nga vezoret në mitër. Një shtatzëni ektopike mund të ndodhë edhe në një nga vezoret, në qafën e mitrës ose në abdomen. Shenjat e një shtatëzanie ektopike përfshijnë gjakderdhje të rënda, dhimbje të mprehta të barkut dhe dhimbje. Shtatzënitë ektopike janë kërcënuese për jetën.

*Aborti spontan. Një abort spontan është humbja spontane e një fetusi. Shumica e gabimeve ndodhin sepse fetusi nuk po zhvillohet normalisht. Diabeti i pakontrolluar, infeksioni, sëmundja tiroide dhe problemet hormonale të nënës gjithashtu mund të shkaktojnë abort spontan. Shenjat e tjera të abortit mund të përfshijnë dhimbje të mprehta të shpinës ose dhimbje abdominal dhe dhimbje në indet që kalojnë përmes vaginës.

*Shkaqet e tjera të gjakderdhjes në shtatzëninë e hershme përfshijnë infeksionet, venat e fryra në rektum quajtura hemorroide ,kanceri i qafës së mitrës dhe kancerat e rrallëa të shtatzënisë.

Diagnoza dhe Testet

Mjeku do tju pyesë se sa sasi dhe sa gjatë keni pasur gjakderdhje. Ai ajo do t’ju pyesë nëse keni ndonjë dhimbje. Ju mund të keni nevojë për një test pelvik, një eko, teste të gjakut ose teste të urinës. Ndonjëherë një eko është e mjaftueshme për t’u siguruar që shtatzënia do të jetë e shëndetshme. Megjithatë, nëse jeni shumë herët në shtatzëninë tuaj, mund t’ju nevojiten më shumë teste për të ndihmuar mjekun të gjejë shkakun e gjakderdhjes.

Parandalimi

Mbajtja e trupit të shëndetshëm është mënyra më e mirë për të pasur një shtatzëni të shëndetshme dhe foshnje të shëndetshme. Mos pini duhan, alkool ose të merrni drogra të paligjshme. Bisedoni me mjekun para marrjes së barnave pa ose me recetë. Merrni një vitaminë prenatale me acid folik para se të mbeteni shtatzënë për të ulur rrezikun e problemeve të trurit dhe të palcës kurrizore tek fëmija juaj. Nëse keni probleme mjekësore, si presioni i lartë i gjakut ose diabeti, bisedoni me mjekun tuaj për kujdesin që ju nevojitet gjatë shtatzënisë para se të mbeteni shtatzënë.

Nuk ka asnjë mënyrë për ta parandaluar pas fillimit të gjakderdhjes. Zakonisht, nuk ndodh sepse nëna ka bërë ndonjë gjë të gabuar. Shumica e grave që kanë pasur një abort mund të kenë shtatzëni të shëndetshme në të ardhmen. Nëse keni humbur më shumë se 3 shtatzëni, bisedoni me mjekun për analiza dhe trajtime të tjera.

Trajtimi

Mund të keni nevojë për trajtim në varësi të shkakut të gjakderdhjes. Mjeku ndoshta do të rekomandojë që të pushoni sa më shumë që të jetë e mundur derisa gjakderdhja të ndalojë. Ju gjithashtu duhet të shmangni udhëtimin, stërvitjen dhe aktivitetin seksual.