MENU
klinika

Procedura ndihmëse

‘Inseminimi intrauterine’/ Si të mbeteni shtatëzënë!

17.01.2019 - 16:09

Inseminimi ntrauterine (IUI) – është një lloj i inseminimit artificial – është një procedurë për trajtimin e infertilitetit.

Qelizat riprodhuese mashkullore janë përqendruar janë vendosur direkt në mitër gjatë kohës që vezoret lëshojnë një ose më shumë vezë për t’u fekonduar.

Rezultati i shpresuar për inseminimin intrauterin është që spermatozoidi të notojë në tubin fallopian dhe të fekondojë vezën , duke rezultuar në një shtatzëni normale. Në varësi të arsyeve të infertilitetit, IUI mund të koordinohet me ciklin normal ose me medikamente.

Aborti kirurgjikal-konica.al

Inseminimi intrauterin përdoret më së shpeshti në çifte që kanë:

*Spermatozoidet e donatorëve. Për gratë që kanë nevojë të përdorin spermatozoid donator për të mbetur shtatzënë. Mostrat e spermës së dhuruesit të ngrira merren nga laboratorë të certifikuar dhe shkrihen përpara procedurës IUI.

*Pamjaftueshmëri e pashpjegueshme. IUI kryhet shpesh si një trajtim i parë për infertilitetin e pashpjeguar së bashku me medikamente që nxisin ovulacionin.

*Endometrioza e lidhur me infertilitetin. Për infertilitetin që lidhet me endometriozën, përdorimi i medikamenteve për të marrë vezë me cilësi të mirë së bashku me kryerjen e IUI është shpesh metoda e parë e trajtimit.

*Steriliteti i butë i faktorit mashkullor (subfertiliteti). IUI mund të kapërcejë disa nga problemet që partneri mund të ketë , sepse përgatitja për procedurën ndihmon spermatozoidet shumë të lëvizshme, normale nga ato me cilësi më të ulët të jënë më të aftë për të fekonduar vezën.

*Steriliteti i qafës së mitrës. Qafën e mitrës, siguron hapjen midis vaginës dhe mitrës. Mukusi i prodhuar nga qafën e mitrës rreth kohës së ovulacionit siguron një mjedis ideal për spermatozoidin që të udhëtojë nga vagina në tubat falopiane. Por, nëse mukoza e qafës së mitrës është shumë e trashë, mund të pengojë “ udhëtimin”. IUI anashkalon qafën e mitrës, bën depozitimin direkt në miter.

Rreziqet

Inseminimi intrauterin është një procedurë relativisht e thjeshtë dhe e sigurt dhe rreziku i komplikimeve serioze është i ulët. Rreziqet përfshijnë:

Infeksioni. Ekziston një rrezik i vogël për zhvillimin e një infeksioni si pasojë e procedurës.

Gjakderdhje . Ndonjëherë procesi i vendosjes së kateterit në mitër shkakton një sasi të vogël të gjakderdhjes vaginale. Kjo zakonisht nuk ndikon në mundësinë e shtatzënisë.

Shtatzënia e shumëfishtë. IUI vetë nuk shoqërohet me një rrezik në rritje të një shtatëzanie të shumëfishtë – binjakë, treshe ose më shumë. Por, kur koordinohen me medikamente që nxisin ovulacionin, rreziku i shtatzënisë së shumëfishtë rritet ndjeshëm. Një shtatzëni e shumëfishtë ka rreziqe më të larta sesa një shtatzëni e vetme, duke përfshirë linjen e parakohëshme dhe peshën e ulët të lindjes.

Përcaktimi i kohës optimale. Shumica e IUI-ve bëhen një ose dy ditë pas periudhës së ovulacionit. Mjeku duhet të ketë një plan të përcaktuar për kohën e IUI.

Vizita për inseminimin intrauterine zgjat rreth 15 deri 20 minuta .Procedura IUI vetë merr vetëm një minutë ose dy dhe nuk kërkon medikamente ose lehtësues dhimbjesh. Mjeku ose një infermiere e trajnuar posaçërisht e kryen procedurën.

aborti-konica.al

Rezultatet

Prisni dy javë para se të bëni një test shtatëzanie në shtëpi. Testimi shumë shpejt mund të prodhojë një rezultat që është:

Fals-negative. Nëse hormonet e shtatzënisë nuk janë ende në nivele të matshme, rezultati i testimit mund të jetë negativ kur, në të vërtetë mund të jeni shtatzënë.

Fals-pozitiv. Nëse jeni duke përdorur ilaçe për shkak të ovulacionit, siç është HCG, ilaçet që ende qarkullojnë në trupin tuaj mund të tregojnë një shtatzëni kur në të vërtetë nuk jeni.

Nëse procedura nuk rezulton në shtatzani , mund të provoni përsëri IUI para se të shkoni në trajtime të tjera të fertilitetit.

Shpesh, e njëjta terapi përdoret për tre deri në gjashtë muaj për të maksimizuar shanset e shtatzënisë.