MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Italia duhet të “rilindë”…

10.01.2019 - 12:17

Si shtëpia e Perandorisë Romake dhe e Rilindjes, Italia ka qenë prej kohësh në qendër të zhvillimeve kulturore në Europë. Por ajo gjithashtu ka shërbyer prej kohësh si një shembull i rënies politike.

Historia e rënies së Perandorisë Romake, në fund të fundit, ishte menduar si një paralajmërim.

Pastaj erdhi periudha pas Luftës së Dytë Botërore, kur Italia ishte shembulli i një integrimi të frytshëm evropian. Vendi zhvilloi një stil kulturor që ende ka një ndikim unik në këtë ditë, veçanërisht në fushën e modës.

Por tani, gjendja në Itali nuk është aspak e mirë. Që nga zgjedhjet e marsit të kaluar, skena politike e vendit ka magjepsur dhe tmerruar vëzhguesit ndërkombëtarë. Formimi i një qeverie populiste të majtë të djathtë ka bërë që shumë të pyesin nëse një koalicion i tillë është një simptomë e falimentimit politik dhe intelektual të globalizimit neoliberal.

Shpesh thuhet se divergjenca e Italisë nga pjesa tjetër e Evropës filloi ose me ratifikimin e Traktatit të Mastrihtit në vitin 1993 ose me miratimin e euros në vitin 1999. Por kjo kronologji maskon një transformim më të thellë në italiane moderne. Në fillim të viteve 1990, në fund të fundit, sistemi i vjetër italian dypartiak u shpërbë, dhe çoi në korrupsionin edhe më të institucionalizuar, të mishëruar nga ish-kryeministri Silvio Berluskoni.

Revolucioni politik i Italisë nuk ishte për shkak të rastësisë, por për zhvillimet e veçanta sociale që datojnë që nga vitet ’70.

Kjo periudhë dhe implikimet e saj për të tashmen janë subjekt i romanit të gjatë të Edoardo Albinatit, “La scuola cattolica”, i cili do të publikohet në gjuhën angleze këtë vit.

kolana e librave

Albinati kombinon përshkrimin me një analizë sociale të gjerë. Në të vërtetë, romani është gjysmë autobiografik, sepse ai flet edhe për “Masakrën e Circeo” të vitit 1975, një përdhunim dhe vrasje brutale që përfshinte disa nga shokët e klasës së autorit.

Albinati përdor këtë episod tronditës historik për të analizuar shpërbërjen e borgjezisë italiane dhe rënien e fesë tradicionale. Por në botën e re të politikës, ata që kanë kreativitet dhe aftësi kanë më shumë ndikim.

Ky transformim i thellë shoqëror i la njerëzit të ndiheshin vazhdimisht nën sulm, si dhe të dëshpëruar.

Në botën që Albinati përshkruan, paraja merr një rëndësi të veçantë.

Mesazhi i Albinatit, që meriton të merret seriozisht, është se për një Rilindje të re sot do të duhej demistifikimi i kultit të lirisë dhe forcimi i normave të përgjegjësisë së përbashkët në politikë, ekonomi dhe në jetën shoqërore.

Harold James është Profesor i Historisë dhe Çështjeve Ndërkombëtare në Universitetin Princeton dhe një anëtar i lartë në Qendrën për Inovacionin e Qeverisjes Ndërkombëtare. Është specialist i historisë ekonomike gjermane dhe globalizimit, dhe autor i një sërë librash./konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga New York Times

A po gabon BE me Italinë?