MENU
klinika

Ja cfarë prove duhet të bëni!

Keni dhimbje muskujsh dhe ndiheni të pafuqishëm?

09.01.2019 - 15:58

Elektromiografia (EMG) është një procedurë diagnostike për të vlerësuar shëndetin e muskujve dhe qelizat nervore që i kontrollojnë ato (neuronet motorike).

Rezultatet e EMG mund të zbulojnë mosfunksionimin e nervit, mosfunksionimin e muskujve ose problemet me transmetimin e sinjalit nervor-muskulor.

Neuronet e motorike transmetojnë sinjale elektrike që i bëjnë muskujt të kontraktohen. Një EMG përdor pajisje të vogla të quajtura elektroda për të përkthyer këto sinjale në grafik, tinguj ose vlera numerike të cilat pastaj interpretohen nga një specialist.

Gjatë një EMG, një elektrodë gjilpërë futet direkt në muskul dhe regjistron aktivitetin elektrik në atë muskul.

Një studim i veprimtarisë së nervave, një pjesë tjetër e një EMG, përdor shtiza elektrodë të aplikuara në lëkurë (elektrodat sipërfaqësore) për të matur shpejtësinë dhe forcën e sinjaleve që udhëtojnë midis dy ose më shumë pikave.

Pse bëhet ky test?

Mjeku mund të urdhërojë EMG nëse keni shenja ose simptoma që mund të tregojnë një çrregullim të nervit apo muskujve. Simptoma të tilla mund të përfshijnë:

Ndjesi shpimi si gjilpëra në muskuj;

Mpirje;

Dobësia e muskujve;

Dhimbje muskulore cramping;

Disa lloje dhimbjesh në gjymtyrë.

Rezultatet e EMG janë shpesh të nevojshme për të ndihmuar në diagnostikimin ose përjashtimin e një sërë kushtesh mjekësore si:

Çrregullime të muskujve, të tilla si distrofi muskulare ose polimiositi;

Sëmundjet që ndikojnë në lidhjen midis nervit dhe muskujve;

Çrregullimet e nervave jashtë palcës kurrizore (nervat periferike), si për shembull neuropati periferike;

Çrregullime që ndikojnë neuronet motorike në tru ose palcë kurrizore.

Rreziqet

EMG është një procedurë me rrezik të ulët dhe komplikimet janë të rralla. Ekziston një rrezik i vogël i gjakderdhjes, infektimit dhe dëmtimit të nervit ku futet një gjilpërë elektrode.

Kur muskujt përgjatë murit të gjoksit shqyrtohen me elektrodë, ekziston një rrezik shumë i vogël që mund të shkaktojë që ajri të rrjedhë në zonën midis mushkërive dhe murit të gjoksit, duke shkaktuar shkatërrimin e mushkërive (pneumothoraks).

Si të përgatiteni

Ushqimet dhe medikamentet

Kur planifikoni një EMG, pyesni nëse keni nevojë të ndaloni marrjen e barnave me recetë para testit. Nëse jeni duke marrë një medikament të quajtur Mestinon (pyridostigmine), ju duhet në mënyrë specifike të pyesni nëse ky mjekim duhet të ndërpritet për ekzaminimin.

Rezultatet

Neurologu do të interpretojë rezultatet e testit dhe do të përgatisë një raport. Mjeku parësor, ose mjeku që ka urdhëruar EMG, do të diskutojë raportin me ju në një takim pasues per të përcaktuar trajtimin e mëvonshëm.