MENU

Trajtimet

Keni gojen të thatë? Ja cfarë e shkakton

14.01.2019 - 15:45

Pothuajse të gjithë e ndjejmë gojën të thatë ndonjëherë. Por nëse ndiheni sikur keni pambuk në gojë vazhdimisht, mund të jetë koha për trajtim.

Goja e thatë, e njohur mjekësisht si kserostomia, ndodh kur ju nuk keni pështymë të mjaftueshme.

Por një gojë vazhdimisht e thatë mund të sinjalizojë një sëmundje ose gjendje të rëndë, prandaj është e rëndësishme të shkoni tek mjeku.

Dhe për shkak se goja e thatë mund të çojë në prishjen e dhëmbëve, duhet të shkoni edhe tek dentisti.

Goja e thatë mund ta bëjnë të vështirë të flisni, të përtypni dhe të gëlltitni dhe mund të ndryshojë shijen e ushqimit. Mund të shkaktojë edhe një dhimbje të fytit dhe frymën e keqe.

Ky problem mund të ndikojë tek njerëzit e çdo moshe, por njerëzit e moshuar janë veçanërisht të prekshëm.

Sipas raportit të Shëndetit Oral në Amerikë, goja e thatë është një efekt anësor i më shumë se 400 ilaçeve të recetave, të tilla si ilacet kundër depresionit, antihistaminet, relaksuesit e muskujve dhe medikamentet e tjera të gjakut.

kserostomia-konica.al

Shkaqe të tjera të gojës së thatë përfshijnë:

*trajtimet e kancerit, të tilla si kimioterapia dhe rrezatimi i kokës ose qafës

*ndryshimet e hormoneve, të tilla si ato që ndodhin gjatë shtatëzanisë ose menopauzës

*probleme shëndetësore, të tilla si HIV / AIDS, diabeti dhe sindromi Sjögren, një sëmundje në të cilën sistemi imunitar i një personi sulmon indet e trupit, duke përfshirë gjëndrat që prodhojnë lagështi

*gërhitje ose frymëmarrje me gojë

Roli i Pështymës

Pështyma prodhohet nga tre gjëndra të mëdha në gojë (gjëndrat e pështymës) dhe luan një rol kyç në

*përtypje, gëlltitje dhe tretjen e ushqimit

*parandalimin e infeksionit në gojë duke kontrolluar bakteret

*parandalimin e prishjes së dhëmbëve

Pështyma është kryesisht ujë, por gjithashtu përmban enzima dhe lubrifikantë.

Enzimat ndihmojnë në tretjen e ushqimit dhe lubrifikantët bëjnë të folur, përtypur dhe gëlltitjen më mirë.”

Pështyma ndihmon në kontrollin e baktereve, të cilat kapen në sipërfaqen e dhëmbëve. Ata ushqehen me sheqer në ushqimin që hamë.

Një nënprodukt i sheqerit të metabolizuar është acid, i cili fillon të hajë në sipërfaqen e një dhëmbi . Pështyma neutralizon acidin dhe ndihmon të lajë grimcat e ushqimit. Nëse nuk ka pështymë të mjaftueshme, mund të shfaqen kavitete.

Trajtimet për Gojën e Thatë

Mjeku ose dentisti mund të rekomandojë shpëlarje dhe lageshtire, ose të përshkruajnë një pështymë artificiale.

I quajtur edhe zëvendësues i pështymës, pështymat artificiale janë të rregulluara nga si pajisje mjekësore. Ndryshe nga barnat , ato artificiale nuk kanë veprim kimik. Veprimi i tyre është mekanik. Ato lyejnë dhe lubrifikojnë gojën por nuk stimulojnë gjëndrat e pështymës për të bërë pështymë. ”

Pështymat artificiale vijnë në forma të ndryshme, duke përfshirë shpëlarje, spray, , xhel , dhe tableta që shpërndahen në gojë. Disa janë të disponueshme vetëm me recetë; të tjerët mund të blihen edhe vetë në farmaci.

kserostomia-konica.al

Këshilla për Konsumatorët

*Nëse keni gojë vazhdimisht të thatë:

*Bisedoni me mjekun, i cili mund të ndryshojë medikamentet ose të rregullojë dozat.

*Bisedoni me dentistin dhe jepni një listë të barnave që merrni, si dhe të gjitha kushtet mjekësore ose trajtimet që keni pasur.

Këshilla për lehtësimin e gojës së thatë

*Pini ujë ose pije pa sheqer

*Shmangni irrituesit, siç janë alkooli, duhani dhe kafeina

*Përtypni çamçakëz pa sheqer ose karamele pa sheqer.

*Shmangni ushqimet e kripura ose me erëza, të cilat mund të irritojnë gojën.

*Konsideroni përdorimin e zëvendësuesve të pështymës.