MENU
klinika

Shkaqet

Keni hemoragji midis periudhave të ciklit?

16.01.2019 - 16:46

Endometrioza është një sëmundje në të cilën indet e ngjashme me rreshtin e mitrës rriten në vende të tjera në trup. Indo mund të përgjigjet dhe të ketë karakteristika të ndryshme nga ato që janë rreth mitrës.

Fjala endometrioza vjen nga fjala “endometrium” -endo nënkupton “brenda” dhe metrium nënkupton “mitër, ku një nënë e mban fëmijën. Mjekuët e quajnë indin që ndodhet brenda mitrës “endometrium”.

Ata mund të përdorin termat “implantet”, “nodules” ose “lesions” për të përshkruar zonat ose arna të endometriozës. Shumica e andrave të endometriozës gjenden në zgavrën e legenit:

Në ose nën vezore

gjakdergje midis ciklit-konica.al

Në tubat fallopiane, të cilat kalojnë qelizat vezë nga vezoret në mitër

Pas mitrës

Në indet që mbajnë mitrën në vend

Në zorrë ose në fshikëz

Organet riprodhuese tek femrat janë të vendosur në vezore dhe në pjesën e jashtme të mitrës. Në rastet e rralla, endometrioza mund të rritet jashtë zgavrës së legenit, si në mushkëri ose në pjesë të tjera të trupit.

Studimet e kërkuesve të endometriozës po ndryshojnë, pasi dëshmitë shkencore dëshmojnë dhe mohojnë supozimet e mbajtura gjatë. Për shembull, studiuesit mendonin se dhimbja nga endometrioza ishte e lidhur me madhësinë e arnave që rriteshin jashtë mitrës. Por dëshmitë tregojnë se nuk është kështu. Në fakt, madhësia dhe pozicioni i lezioneve nuk janë të lidhura me ashpërsinë e dhimbjes apo vendndodhjes së dhimbjes. Vlerësimi i cilësisë së jetës tregon se dhimbja nuk lidhet me aftësinë e gruas për të mbetur shtatzënë.

Sa e zakonshme është endometrioza?

Është e vështirë të dini saktësisht se sa gra kanë endometriozë, sepse disa gra mund të kenë gjendjen, por jo simptomat. Në vitin 2011, një studim i udhëhequr nga NICHD: Historia Natyrore, Diagnoza dhe Studimi i Rezultateve ,zbuloi se numri i femrave me endometriozë ndryshonte varësisht nga popullsia e grave që studioheshin dhe masat diagnostikuese që përdoreshin.

Simptomat

Simptoma kryesore e endometriozës është dhimbja e legenit, e lidhur shpesh me periudhën e menstruacioneve. Edhe pse shumë gra përjetojnë shtrëngime gjatë periudhës menstruale, gratë me endometrioze zakonisht e përshkruajnë si dhimbje menstruale që është shumë më e keqe se zakonisht. Ata gjithashtu tentojnë të raportojnë se dhimbja rritet me kalimin e kohës.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të endometriozës mund të përfshijnë:

*Periudhat e dhimbshme . Dhimbja e legenit mund të fillojë para menstruacioneve dhe zgjat disa ditë. Mund të keni edhe mbrapa dhe dhimbje barku.

*Dhimbje me lëvizje të zorrëve ose urinim. Ka më shumë gjasa të përjetoni këto simptoma gjatë ciklit.

*Gjakderdhje e tepruar. Ju mund të përjetoni perioda të “rënda” ose gjakderdhje mes periudhave të ciklit.

*Steriliteti. Endometrioza diagnostikohet së pari në disa gra që kërkojnë trajtim për sterilitet.

* Mund të përjetoni lodhje, diarre, kapsllëk, ose të vjella, sidomos gjatë periudhave të menstruacioneve.

gjakdergje midis ciklit-konica.al

Ashpërsia e dhimbjes suaj nuk është domosdoshmërisht një tregues i besueshëm i shtrirjes së gjendjes. Disa gra me endometriozë të butë kanë dhimbje të forta, ndërsa të tjerët me endometriozë të avancuar mund të kenë pak dhimbje ose madje pa dhimbje fare.

Endometrioza nganjëherë është gabim për kushtet e tjera që mund të shkaktojnë dhimbje në pelvikë, siç janë sëmundjet inflamatore të pelvikut (PID) ose cistat ovarian. Ajo mund të ngatërrohet me sindromën e zorrëve të irrituar (IBS), një kusht që shkakton periudhat e diarresë, kapsllëk dhe cramping barkut. IBS mund të shoqërojë endometriozën, e cila mund të komplikojë diagnozën.

Endometrioza mund të jetë një kusht sfidues për tu menaxhuar. Një diagnozë e hershme, një ekip mjekësor shumëdisiplinor dhe një kuptim i diagnozës suaj mund të rezultojë në një menaxhim më të mirë të simptomave.

Shkaqet

Edhe pse shkaku i saktë i endometriozës nuk është i sigurt, shpjegimet e mundshme përfshijnë:

*Menstruacionet retrograde. Në menstruacionet retrograde, qelizat endometrial që përmbajnë gjak menstrual rrjedhin përmes tubave fallopian dhe në zgavrën e legenit në vend dalin të jashtë trupit. Këto qeliza endometrike të zhvendosura qëndrojnë në muret legale dhe në sipërfaqet e organeve legale, ku ato rriten dhe vazhdojnë të trashen dhe të rrjedhin gjak gjatë çdo cikli menstrual.

*Transformimi i qelizave embrionale. Hormonet si estrogjeni mund të transformojnë qelizat embrionale – qelizat në fazat më të hershme të zhvillimit – në implantet e qelizave endometrial gjatë pubertetit.

*Implanti kirurgjikal . Pas një operacioni, të tillë si një histerektomi ose seksion C, qelizat endometriale mund t’i bashkëngjiten një prerje kirurgjikale.

*Qelizat endometriale transportojnë. Enët e gjakut ose sistemi i lëngut të indeve (limfatike) mund të transportojnë qelizat endometrial në pjesë të tjera të trupit.

*Çrregullimi i sistemit imunitar. Është e mundur që një problem me sistemin imunitar mund ta bëjë trupin të paaftë për të njohur dhe shkatërruar indin endometrial që po rritet jashtë mitrës.