MENU
klinika

Kur duhet ta bëni?

Kirurgjia e shpinës, a është një ide e mirë?

27.01.2019 - 15:29

Dhimbja e shpinës është jashtëzakonisht e zakonshme dhe kirurgjia shpesh nuk e lehtëson atë.

Zbuloni nga se shkaktohen keto dhimbje dhe nëse kirurgjia mund të ndihmojë.

Kirurgjia e shpinës mund të ndihmojë në zbutjen e disa shkaqeve të dhimbjes, por rrallë është e nevojshme. Shumica e dhimbjeve të shpinës zgjidhen brenda tre muajve.

Dhimbja e shpinës është një nga sëmundjet më të zakonshme të konstatuara nga mjekët e familjes. Problemet zakonisht trajtohen në mënyrë jokirurgjikale – të tilla si medikamentet anti-inflamatore, ngrohjes dhe terapi fizike.

operacion i shpines-konica.al

Kirurgjia e shpinës mund të jetë një opsion nëse trajtimet konservative nuk kanë funksionuar dhe dhimbja juaj është e vazhdueshme dhe ka paaftësi. Kirurgjia shpesh lehtëson dhimbjen ose mpirjen në një ose të dy krahët ose këmbët.

Këto simptoma shpesh shkaktohen nga nervat e ngjeshur në shtyllën kurrizore. Nervat mund të bëhen të ngjeshur për një sërë arsyesh, duke përfshirë:

*Problemet e diskut (rruazat e shtyllës kurrizore). Disqet e fryrë ose të prishura – pjesët e mishit që ndajnë kockat e shtyllës kurrizore – ndonjëherë mund të shtypin shumë fort kundër një nervi kurrizor dhe të ndikojnë në funksionin e tij.

*Zgjatimi i kockave. Osteoartriti mund të rezultojë në një zgjatim kockash në shpinë. Kjo kockë e tepërt zakonisht ndikon në nyjet në pjesën e prapme të shtyllës kurrizore dhe mund të ngushtojë sasinë e hapësirës në dispozicion për nervat që kalojnë në shpinë.

Mund të jetë shumë e vështirë të përcaktoni shkaktarin e saktë të dhimbjes së shpinës, edhe nëse rrezet X do të tregojnë se keni probleme në disk ose zgjatje të eshtrave. X-rrezet, të bëra për arsye të tjera shpesh zbulojnë disqe të fryrë ose të shtrembëruar që nuk shkaktojnë simptoma dhe nuk kanë nevojë për trajtim.

operacion i shpines-konica.al

Llojet e ndryshme të kirurgjisë së shpinës përfshijnë:

Diskektomi. Kjo përfshin heqjen e pjesës së fryrë apo të dëmtuar të një disku, për të lehtësuar acarimin dhe inflamacion nervor. Disketektomia zakonisht përfshin heqjen e plotë ose të pjesshme të pjesës së prapme të një rruazë për të hyrë në diskun e prishur.

Laminektomi. Kjo procedurë përfshin heqjen e kockave mbi kanalin kurrizor. Zmadhon kanalin kurrizor dhe kryhet për të lehtësuar presionin nervor të shkaktuar nga stenoza kurrizore.

Fusion. Fusioni kurrizor lidhet përgjithmonë me dy ose më shumë eshtra në shtyllën kurrizore. Mund të lehtësojë dhimbjen duke shtuar stabilitetin gjatë lëvizjeve të shpinës. Përdoret herë pas here për të eliminuar lëvizjen e dhimbshme midis rruazave që mund të rezultojnë nga një disk i degjeneruar ose i dëmtuar.

Disqe artificiale. Disqet artificiale të implantuara janë një alternativë trajtimi e shtyllës kurrizore për lëvizje të dhimbshme midis dy rruazave për shkak të një disku të degjeneruar ose të dëmtuar. Por këto pajisje relativisht të reja nuk janë një opsion për shumicën e njerëzve.

operacion i shpines-konica.al

Para se të bini dakort për të mbështetur këtë kirurgji, merrni në konsideratë marrjen e një mendimi të dytë nga një specialist i kualifikuar i shtyllës kurrizore. Kirurgët e shpinës mund të kenë mendime të ndryshme rreth kohës se kur duhet të veprojnë, çfarë lloji të kirurgjisë duhet të kryejnë dhe nëse duhet ta kryejnë – për disa kushte më serioze – kirurgjia është e domosdoshme.

Dhimbja e shpinës dhe e këmbës mund të jetë një çështje komplekse që mund të kërkojë një ekip profesionistësh shëndetësorë për tu diagnostikuar dhe trajtuar.