MENU
klinika

Janë të pagjumë

Klonohen 5 majmunët e parë që mbajnë sëmundje

24.01.2019 - 19:00

Lindin kafshët e para të klonuara që kanë sëmundje. Kështu pas Zhong Zhong dhe Hua Hua, ekzemplarët e parë të majmunëve të klonuar në 2018 me teknikën e deles Dolly, tani janë klonuar edhe 5 majmunë të tjerë.

Kjo teknikë tregon se perspektiva e klonimit të njeriut është edhe më e afërt. Por shkencëtarët paralajmërojnë se mund të mos jetë arsye e mirë të krijojmë klone të tillë dhe se pyetje ligjore dhe etike duhet të marrin përgjigje përpara për kërkime të tilla.

Kjo mund të jetë shumë e dobishme në kërkimet shkencore dhe mjekësore – pasi i lejon mjekët të shohin se si trajtimet specifike ndikojnë në përbërjen gjenetike të kafshëve që janë identike.

klonohen 5 majmunet-konica.al

Këta majmunë janë krijuar duke përdorur teknikën e transferimit bërthamor të qelizave të vetme (SCNT), që përfshin transferimin e ADN-së së bërthamës qelizore në një qelizë vezësh të dhuruara, e cila më pas nxitet të zhvillohet në një embrion.

kolana e librave

Ky është i njëjti proces i përdorur për Dolly delet. Puna e mëparshme është mbështetur në ndarjen e embrioneve, e cila është i njëjti fenomen që ndodhi kur binjakët lindin dhe mund të prodhojnë vetëm katër pasardhës.

‘Ju mund të prodhoni majmunë të klonuar me të njëjtën origjinë gjenetike përveç genit që ju manipuloni’, tha Dr Qiang Sun, shkencëtari kinez që udhëhoqi ekipin që prodhoi hulumtimin e botuar në revistën Cell.

Kërkimi i publikuar në National Schience Review, jep mundësinë të studiohen sëmundje deri tani të pamundura të riprodhoheshin në laboratorë, nga pagjumësia tek disa sëmundje të rënda neurologjike.