MENU

Simptomat

Kur duhet t’i jepni ilace fëmijëve për kollë dhe ftohje?

14.01.2019 - 15:59

Megjithëse shumica e ftohjeve tek fëmijët nuk shkaktojnë komplikime serioze, ato mund të shkaktojnë ankth tek prindërit dhe kujdestarët.

Dhe ftohjet janë ndër arsyet kryesore që fëmijët vizitojnë një mjek. Barnat pa receyë dhe ato me recetë janë në dispozicion për të trajtuar kollën dhe simptomat e të ftohtit.

Disa kollitje dhe i ftohti gjithashtu kanë efekte të rënda anësore, të tilla si frymëmarrja e ngadalësuar, e cila mund të jetë kërcënuese për jetën, sidomos në foshnjat dhe fëmijët e vegjël, prandaj është e rëndësishme të dini kur fëmija ka nevojë për ilaçe dhe kur mund të bëjnë pa to.

Ilaçet e kollës me recetë që përmbajnë kodeinë ose hidrokodone nuk janë rekomanduar për përdorim tek fëmijët më të vegjël se 18 vjeç.

kolle ftohje-konica.al.

Kodina dhe hidrokodoni janë opioide që janë në dispozicion në kombinim me ilaçe të tjera, të tilla si antihistamina, në ilaçe me recetë për të trajtuar kollën dhe simptomat që lidhen me alergjinë ose të ftohtit për të rriturit.

Kujdestarët duhet gjithashtu të lexojnë etiketate barnave sepse disa mund të përmbajnë kodeinë.

Këtu janë disa këshilla të tjera se si ta trajtoni në mënyrë të sigurt kollën dhe ftohjen e fëmijës.

Lehtësimi i Simptomave të Ftohtit dhe Kollës

Nuk ka shërim për të ftohtin e zakonshëm, një infeksion viral që nuk mund të trajtohet me antibiotikë. Në mënyrë tipike, një i ftohtë do të zhvillojë kursin e tij në një javë ose dy, dhe fëmijët zakonisht do të kujdeseni vet pa ilaçe. Për fëmijët më të mëdhenj, disa ilaçe pa recetë mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave të një të ftohti – por nuk do të ndryshojnë rrjedhën natyrore të të ftohtit ose do ta bëjnë atë më të shpejtë.

Kollitjet janë një simptomë normale e një të ftohtit dhe ndihmojnë trupin të nxjerrë mukozën jashtë rrugës ajrore dhe të mbrojë mushkëritë. Jo-trajtimet me ilace për kollën përfshijnë pirjen e shumë lëngjeve , veçanërisht pije të ngrohta për të zbutur fytin.

Kur të thërrisni mjekun

Për të gjithë fëmijët, thirrni një mjek nëse shihni ndonjë nga këto simptoma:

*Ethe në një fëmijë 2 muajsh ose më të ri

*Ethe prej 39 gradë ose më e lartë në çdo moshë

*Buzët blu

*Frymëmarrja me vështirësi, frymëmarrje të shpejtë

*Nuk ha apo pi, shenja të dehidrimit (të tilla si zvogëlimi i urinimit)

*Dhimbje të vazhdueshme në vesh

*Pagjumësi

*Nëse kollitja zgjat më shumë se tre javë

*Nëse fëmija po përkeqësohet

kolle ftohje-konica.al.

Këto simptoma mund të sinjalizojnë se fëmija mund të ketë diçka më serioze sesa një i ftohtë.

Çfarë duhet të bëni për ethet dhe simptoma të tjera të lidhura me të ftohtin.

Ethet ndihmojnë trupin të luftojë një infeksion dhe jo gjithmonë duhet të trajtohet. Por nëse fëmija nuk ndihet mirë për shkak të etheve ose simptomave të tjera të një ftohjeje, ka alternativa ndaj kollës dhe të ftohtit për t’i ndihmuar ata të ndihen më të rehatshëm.

Ato përfshijnë:

Një vaporizues i pastër i ftohtë ose një lagështi në një zonë të vogël afër shtratit të fëmijës mund të ndihmojë të laget ajri dhe të zvogëlojë tharjen e pasazheve, fytit dhe të hundës.

Për foshnjat me hundë të zënë, përdorni ujë të kripur për të lagur pasazhet e hundës dhe për të liruar mukozën.

Acetaminofeni ose ibuprofeni mund të ndihmojë në uljen e etheve dhe dhimbjeve. Kujdesuni të përdorni dozën e duhur, duke u konsultuar me një mjek për pacientët më të rinj se mosha 2 vjeç.

Të rriturit mesatarisht kalojnë rreth tre ftohje në vit, kurse fëmijët edhe më shpesh. Ju mund të tundoheni t’u jepni fëmijëve qetësues për dhimbje dhe medikamente të tjera për një të ftohtë.

Por shpesh është e mirë për të luftuar këtë sëmundje të zakonshme të fëmijërisë me pushim dhe kujdes, duke përdorur ilaçe vetëm kur simptomat janë shumë të pakëndshme ose e bëjnë të vështirë për pacientin të marrë frymë ose të flejë.