MENU
klinika

Po nëse do të vazhdonte më shumë?

Mbyllja e qeverisë/ 4 arsye pse Trump “u dorëzua”

27.01.2019 - 14:48

Vendimi i Presidentit Donald Trump për të miratuar një marrëveshje për të rihapur qeverinë federale për tre javë të premten erdhi mes një presioni në rritje për t’i dhënë fund bllokimit.

Këtu janë katër arsye përse Trump u dorëzua:

1.Problemet e industrisë së udhëtimeve.

Vonesa në aeroportet kryesore kishte shkaktuar kaos për javë të tëra.

Për këtë u fajësuan mungesat e stafit, pasi kontrollorët e trafikut ajror, të cilët kanë punuar pa pagesë që nga fillimi i mbylljes në dhjetor, nuk janë paraqitur në detyrë.

Ndërkohë, drejtuesit e linjave ajrore kishin paralajmëruar se e gjithë situata po ndikonte tek rezervimet. Jugperëndimi, për shembull, tha se mbyllja i kishte kushtuar $ 10m- $ 15m (£ 7.6m- £ 11.4m) në të ardhurat e janarit.

2.Situata në Uashington

800,000 punonjës federalë po kërkonin pagat e humbura.

Në rajonin e Uashingtonit, ku një në gjashtë punëtorë u prek nga mbyllja rritja ekonomike tremujore e rajonit mund të ulje me 2.5%, nëse do të zgjaste deri në mars, sipas Frederick Treyz, një ekonomist për Regional Economic Models Inc.

kolana e librave

3.Problemet me Rezervën Federale

Ndalimi koincidoi me një kohë kritike për ekonominë, pasi situata përkeqësoi debatet rreth rritjes së normave të interesit këtë vit nga Rezerva Federale. Trump i ka kritikuar vazhdimisht ata, për disa gabime.

Një këshilltar i lartë i Shtëpisë së Bardhë tha se këtë javë mbyllja mund të çojë në zero rritje ekonomike këtë tremujor. Dhe ekonomistët kishin paralajmëruar se një mbyllje e zgjatur mund ta çonte SHBA në recesion.

4.Më shumë vuajtje pritej

Administrata e Trump ka punuar shumë për të mbrojtur publikun e gjerë nga efektet e mbylljes. Por, ndikimi i tij po bëhej gjithnjë e më i vështirë për t’u injoruar.

Sistemi i gjykatës federale paralajmëroi se do t’i shteronin fondet këtë muaj. Subvencionet e ushqimit për familjet me të ardhura të ulëta pritej të mbaronin në shkurt.

Një numër në rritje i biznesevepo falimentonin, pasi mbyllja e qeverisë ndaloi lejet e peshkimit, miratimet për etiketat e verës dhe të verës, etj.

Dhe kontraktorët që ofruan shërbime për agjencitë e prekura humbën më shumë se 200 milion dollarë në ditë për shkak të mbylljes, sipas vlerësimeve të Bloomberg News.