MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Mësimet që nxorrën amerikanët nga mbyllja e qeverisë…

31.01.2019 - 16:05

Të premten e kaluar, amerikanët u lehtësuan më në fund. Një mbyllje plotësisht e pakuptimtë dhe shumë e dëmshme e qeverisë kishte përfunduar. Për fat të keq, ajo që mësuam nga episodi ishte jashtëzakonisht shqetësuese për ato që mund të vijnë më pas dhe fatin e vendit. Ekzistojnë pesë implikime të dukshme.

Së pari, nuk ka arye konkrete për ndërtimin e një muri të madh betoni, apo ndonjë gjëje të ngjashme, në kufirin amerikan me Meksikën.

Askush nuk e vë në dyshim rëndësinë e sigurisë së kufirit. Në fakt, marrëveshja dypalëshe për çështjen në dekadat e fundit ka rezultuar konstruktive. Dhe Meksika kurrë nuk do të paguajë për murin, pavarësisht këmbënguljes së Trump..

Mësimi i dytë i mbylljes është se shumë republikanë, veçanërisht ata që jetojnë afër kufirit jugor, nuk janë entuziastë për ndërtimin e një muri.

Së treti, mbylljet e qeverisë amerikane ka një ndikim të madh negativ, kryesisht tek punonjësit federal me pagë të ulët. Është çnjerëzore që t’i detyrosh njerëzit të punojnë pa pagesë. Nëse ndonjë punëdhënës tjetër e ka tentuar këtë, do të ishte fajtor për shkeljen e Aktit të Standarteve të Punës të Panairit të vitit 1938.

Së fundi, administrata nuk dëshiron të përfshihet në një debat lidhur me përfitimet e emigracionit, që përfshijnë një rritje të numrit të kompanive në SHBA dhe më shumë njerëz në moshë pune. Ndërsa shumica e ekonomive të tjera të avancuara po përballen me rënien demografike, SHBA e ka shmangur këtë duke mirëpritur të ardhurit.

Është koha që disa institucione themelore në SHBA të ndryshojnë. Kjo ka ndodhur më parë. Për shembull, gjatë epokës progresive të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe në fillim të shekullit XX. Sot, kur politika bie në duart e disa plutokratëve që nuk janë të gatshëm të respektojnë normat ekzistuese dhe me sa duket synojnë të cenojnë dinjitetin e amerikanëve të zakonshëm, është koha për ndryshime serioze. Për SHBA-të, kjo kohë ka ardhur.

Imon Johnson, një ish-shefi ekonomist i FMN-së, është profesor në MIT Sloan, një bashkëpunëtor në Institutin Peterson për Ekonomi Ndërkombëtare dhe bashkëautor i një libri me Jonathan Gruber.