MENU
klinika

Provat, testet dhe trajtimet

Mësoni cilat janë shkaqet dhe simptomat e apendisitit

18.01.2019 - 15:00

Apendisiti është inflamacion i apendiksit. Apendiksi është një shtojcë në formën e një qeseje të vogël, e bashkangjitur në zorrë të trashë.

Shkaqet

Apendisiti është një shkak shumë i zakonshëm i kirurgjisë emergjente. Problemi më shpesh ndodh kur shtojca bëhet e bllokuar nga fecet, një objekt i huaj, ose rrallë herë një tumor.

Simptomat

Simptomat e apendisitit mund të ndryshojnë. Mund të jetë e vështirë të diagnostikosh apendiksin tek fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe gratë në kohën e lindjes së fëmijës.

apendisiti-konica.al

Simptoma e parë shpesh është dhimbje rreth barkut ose në pjesën e barkut të sipërm. Dhimbja në fillim mund të jetë e vogël, por bëhet më e mprehtë dhe e ashpër. Mund të keni një humbje të oreksit, të përziera, të vjella dhe një temperaturë të ulët.

Dhimbja tenton të lëvizë në pjesën e poshtme të barkut dhe tenton të përqendrohet në një vend të drejtpërdrejtë mbi shtojcën e quajtur pika McBurney. Kjo më së shpeshti ndodh 12 deri 24 orë pas fillimit të sëmundjes.

Dhimbja mund të jetë më e keqe kur ecni, kolloni ose bëni lëvizje të papritur.

Simptomet e mëvonshme përfshijnë:

Dridhje dhe lodhje

Diarre

Ethe

Përzierje dhe vjellje

Provat dhe testet

Mjeku mund të dyshojë për apendiksin bazuar në simptomat që përshkruani dhe do të bëjë një provë fizike.

Nëse keni apendiksit, dhimbja do të rritet kur zona e barkut të poshtëm ,në krahun e djathtë të shtypet.

Nëse shtojca ka shpërthyer, prekja e zonës së barkut mund të shkaktojë shumë dhimbje dhe të çojë në shtrëngimin e muskujve. Një provë rektale mund të gjejë butësi në anën e djathtë të rektumit.

Një test gjaku shpesh tregon një numër të madh të qelizave të bardha të gjakut. Testet e imazhit mund të ndihmojnë në diagnostikimin e apendiksit.

apendisiti-konica.al

Testet e imazhit përfshijnë:

Skaner CT e abdomenit

Eko

Trajtimi

Një kirurg do të heqë shtojcën sa më shpejt që të jeni diagnostikuar.

Nëse një hetim CT tregon se ju keni një absces, mund të mjekoheni fillimisht me antibiotikë dhe do të heqi shtojcën pasi infeksioni dhe ënjtja janë larguar.

Testet e përdorura për të diagnostikuar apendicit nuk janë të përsosura. Si rezultat, operacioni mund të tregojë se shtojca është normale. Në këtë rast, kirurgu do të heqë shtojcën dhe do të eksplorojë pjesën tjetër të barkut për shkaqe të tjera të dhimbjes .

Prognoza

Shumica e njerëzve shërohen shpejt pas operacionit nëse shtojca është hequr para se të plasë.

Nëse shtesa plas para operacionit, shërimi mund të zgjasë më shumë. Gjithashtu ka më shumë gjasa të zhvilloni probleme, si:

Infektimi

Bllokimi i zorrëve

Infeksioni brenda barkut (peritoniti)

Kontaktoni me mjekun nëse keni dhimbje të barkut në pjesën e poshtme të krahut të djathtë ose simptomave të tjera të apendisitit.