MENU
klinika

Sidroma 'Gilbert'

Ngjyrë e verdhë e lëkurës dhe e bardhë e syve? Shkaku!

31.01.2019 - 16:43

Sindroma e Gilbert është një gjendje e zakonshme dhe e padëmshme e mëlçisë në të cilën mëlçia nuk përpunon siç duhet bilirubinën.

Bilirubina është njëë lëndë e verdhë që prodhohet nga ndarja e qelizave të kuqe të gjakut.

Nëse keni sindromin e Gilbertit – e njohur edhe si verdhëza familjare johemollitike – jeni të lindur me gjendjen si rezultat i një mutacioni të gjenit të trashëguar.

Sindromia Gilbert derisa të zbulohet nga një test gjaku që tregon nivele të larta të bilirubinës.

Sindroma e Gilbert nuk kërkon trajtim.

sindrome-de-gilbert-konica.al

Simptomat:

Shenja më e shpeshtë e sindromës së Gilbertit është një nuancë e verdhë e lëkurës dhe e të bardhës së syve si rezultat i niveleve pak të larta të bilirubinës në gjak.

Tek njerëzit me sindromin Gilbert, nivelet e bilirubinës mund të rriten dhe zverdhja mund të bëhet e dukshme për shkak të:

-Sëmundjeve të tilla si një i ftohtë ose grip;

-Një dietë shumë e ulët në kalori;

-Dehidratim;

-Menstruacionet;

-Stresi;

-Stërvitje e fortë;

-Mungesa e gjumit;

Bëni një takim me mjekun nëse keni verdhëz, e cila ka shumë shkaqe të mundshme.

Shkaqet:

Një gjen anormal që e trashëgoni nga prindërit, shkakton sindromin e Gilbertit. Gjeni kontrollon dhe pengon veprimin e një enzimë që ndihmon në shpërbërjen e bilirubinës në mëlçi. Kur keni një gjen joefektiv, gjaku përmban sasi të tepërt të bilirubinës sepse trupi nuk prodhon mjaftueshëm enzimë për ta shkatërruar atë.

Bilirubina është një pigment i verdhë i bërë kur trupi ndan qelizat e kuqe të vjetra të gjakut. Bilirubini udhëton përmes qarkullimit të gjakut në mëlçi, ku enzima prish pigmentin dhe e heq atë nga qarkullimi i gjakut.

Bilirubina kalon nga mëlçia në zorrët dhe del jashtë me jashtëqitjen. Një sasi e vogël e bilirubinës mbetet në gjak.

Geni jonormal që shkakton sindromin e Gilbert është i zakonshëm. Shumë njerëz mbajnë një kopje të këtij gjeni. Në shumicën e rasteve, nevojiten dy kopje anormale për të shkaktuar sindromin e Gilbertit.

sindrome-de-gilbert-konica.al

Faktorët e rrezikut:

Edhe pse është e pranishme që nga lindja, sindroma e Gilbertit zakonisht nuk vihet re deri në pubertet ose më vonë, pasi nivelet e bilirubinës rriten gjatë pubertetit.

Keni një rrezik në rritje të sindromës së Gilbert nëse:

-Të dy prindërit mbajnë gjenin jonormal që shkakton çrregullimin;

-Je mashkull;

Komplikimet:

Niveli i ulët i enzimës së përpunimit të bilirubinës që shkakton sindromin e Gilbert mund të rrisë efektet anësore të barnave të caktuara, pasi që kjo enzimë luan një rol në pastrimin e këtyre ilaçeve nga trupi.

Këto barna përfshijnë:

-Irinotecan (Camptosar), një ilaç për kimioterapi;

-Disa inhibitorë të proteazës përdoren për të trajtuar HIV;

Nëse keni sindromin Gilbert, bisedoni me mjekun para se të merrni ilaçe të reja.

Gjithashtu, duke pasur ndonjë kusht tjetër që dëmton shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gurëve të tëmthit.