MENU
klinika

Video dhe histori

Pasqyrohet në liqenin e tij, qyteti arbëresh Piana degli Albanesi

17.01.2019 - 18:23

Piana degli Albanesi është një komunë me 6,212 banorë në qytetin metropolit të Palermos, Sicili.

Ky qytet është vetëm 24 km larg Palermos dhe pasqyrohet i gjithi në një liqen të madh pasi gjendet i vendosur në një rrafshnaltë malore dhe të rrethuar nga malet.

Piana degli Albanesi është 800 metra mbi nivelin e detit në një luginë malore që përfundon në liqenin e Piana degli Albanesi.

Është një vendpushim malor, mjedisi i tij natyror dhe klima tipike e butë mesdhetare krijojnë një oazë paqësore dhe të qetë. Korniza e saj natyrore përbëhet nga një liqen, male dhe lagjet tipike rurale.

Favorizuar edhe nga relievei i përshtatshëm organizohen disa aktivitete rekreative në dispozicion në zonë, të tilla si hiking, çiklizmit, hipur në kalë, Janjić, dhe parshagliding.

liqeni piano degli albanesi-konica.al

Piana degli Albanesi u themelua në fund të shekullit të 15-të nga një grup i madh refugjatësh shqiptarë që vinin nga Ballkani gjatë pushtimit të kësaj të fundit nga Perandoria Osmane.

Eksodi filloi pas disfatës së Perandorisë Bizantine dhe vdekjes së Skënderbeut, i cili me sukses luftoi për lirinë e popullit të tyre për më shumë se dy dekada.

Fondacioni i fshatit u miratua zyrtarisht më 30 gusht 1488, bazuar në një kërkesë zyrtare të dërguar në 1486-1487 për kardinali Juan de Borja, kryepeshkop i Kryepeshkopatës së Monreale, duke kërkuar të drejtën për të qëndruar në tokat e Merku dhe Aydingli, të vendosura në malet në provincën e Palermos.

Në vitet 1482-85, pas disa sulmeve nga osmanët, shqiptarët e krishterë u detyruan të kalonin në bregdetin e Adriatikut ku punësonin anije nga Republika e Venecias, u arratisën me vela dhe arritën të arrinin në ishullin e Sicilisë. në kampe të përkohshme diku pranë Palermos deri në vitin 1486 ose 1487, kur atyre iu dha një tokë e njohur fillimisht si “Plazhi i Kryepeshkopit”, në brendësi të zonave të Sicilisë në malet mbi qytetin e Palermos.

Nënshkruan “kapitullimin” në gjuhën shqipe dhe italiane, të cilat gjithashtu njiheshin me të, të ndjekur nga Brief i Papa Sikst IV, koncesioni zyrtar i tokës iu dha kolonëve në vitin 1488, pasuar nga ndërtimi i asaj që u bë gjuha më e madhe shqiptare qendra e ishullit dhe kryesisht ndërtesa fetare.

liqeni piano degli albanesi-konica.al

Mbreti Xhon II i Spanjës dhe i Sicilisë lejoi refugjatët fillestar të zënë vendin e tanishëm dhe të ruajnë ritin e tyre të krishterë ortodoks. Këto refugjatë shqiptarë në atë kohë u referoheshin nga popullsia përreth si “grekë” për shkak të besimit të tyre ortodoks dhe vendbanimi u bë i njohur si Piana dei Greci. Për shembull, në 1673, prifti vendor Domenico Mamola në një shënim të shkruar në greqisht i referohet vendbanimit si Piana dei Greci.

Në vitin 1941, gjatë pushtimit të Musolinit nga Greqia, emri u ndryshua në Piana degli Albanesi, në mënyrë që të fitonte përkrahjen e vendasve për qëllimet imperialiste të regjimit fashist ndaj Shqipërisë. Emri Piana degli Albanesi ose Plain of the Albanians është një përkthim i saktë i emrit lokal Arbëreshë: Hora e Arbëreshëvet.

Gjatë shekullit të 19-të, Arbëreshët e Piana dell’Albanesi luajtën një rol të rëndësishëm për unitetin kombëtar italian dhe morën pjesë në fazat më të forta të lëvizjes së Fasci Sicilianit. Banorët e Piana degli Albanesi ishin të njohur të kishin një reputacion për rebelimin, por nuk ishin të organizuar politikisht deri në ardhjen e Fascio në prill 1893.

Në 1947, mafia rajonale punësoi banditën Salvatore Giuliano për të shuar demonstratën vjetore të Majit të Pianes, i cili ndodhi në një kalim të largët të malit. Banditët dhe banda e tij me të vërtetë i sulmuan atje, duke vrarë katërmbëdhjetë njerëz në atë që njihej si masakra e Portella della Ginestra.

Qendra historike e qytetit ka një stil të vonë të mesjetës, duke reflektuar gjendjen sociale dhe kushtet ekonomike të kohës kur u ndërtua vendbanimi. Rrugët e qytetit janë të ngushta dhe përbëhen nga shkallët dhe lagjet (gjitonia), rrugët janë përgjithësisht të ngushta dhe ofrojnë një vend takimi para shtëpive, me përjashtim të rrugës kryesore (dhromi i madhë) që është e gjerë dhe drejt dhe e ndan qytetin në seksione të ndryshme. Ekziston edhe një Piazza Grande (Qaca e Madhe), e cila është qendra e marrëdhënieve të komunitetit.

Kishat e qytetit janë ndër strukturat më të rëndësishme arkitekturore, dëshmia e këtyre dy stileve, barok i lidhur me Perandorinë Bizantine dhe Italisht. Me interes të veçantë janë veprat e arkitektit dhe piktorit Pietro Novelli, shumë aktive në komunitetin shqiptar.

piana degli albanesi-konica.al

Brenda territorit të Piana degli Albanesi, në Contrada Sant’Agata (Shën Arta në shqip), janë eshtrat e një necropoli të hershme të krishterë të epokës së vonë romake, të quajtur Pirama. Ata u sollën në dritë në vitin 1988.

Qyteti është qendra më e rëndësishme e shqiptarëve të Sicilisë, si dhe kolonia më e madhe dhe më e populluar e Arbëreshës (Italo-Shqiptare ose Shqiptare e Italisë) dhe është pikëpamja episkopale e Eparchit të Piana degli Albanesi, zonë elektorale e Kishës Italo-Shqiptare juridiksioni i të cilave mbulon të gjithë shqipëtarët e Sicilisë që praktikojnë ritin bizantin.

Komuniteti ka ruajtur shumë elementë etnikë të kulturës shqiptare si gjuha, rituale fetare, kostume tradicionale, muzikë dhe folklor. Banorët janë pasardhës të familjeve shqiptare, përfshirë fisnikët dhe të afërmit e Skënderbeut, që u vendosën në Italinë Jugore gjatë pushtimit osman të Ballkanit.

Nga qyteti vijnë themeluesit universitarë të “Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe” në Napoli dhe Palermo dhe me seli në Tiranë, që nga viti 1945, “Seminari Italo-Shqiptar”, tashmë në Palermo (1734). Muzika dhe këngët e saj të lashta të traditës bizantine janë pjesë e Regjistrit të Pasurive të Patundshme të Sicilisë të njohur nga UNESCO-ja. Qeveria komunale përdor dokumente dygjuhësore dhe shenja rrugore në gjuhën shqipe dhe italiane sipas legjislacionit italian ekzistues për mbrojtjen e përkatësisë etnike dhe pakicat gjuhësore.

Komuna është pikëpamja episkopale e Eparchy e Piana dell’ Albanesi të Kishës Katolike Italo-Shqiptare për Arbëreshën e Sicilisë.

Qyteti ruan traditat unike të Pashkëve, të mbajtura çdo vit sipas një itinerari tipik: para së gjithash është Liturgjia Hyjnore, ku Ungjilli lexohet në shtatë gjuhë, duke përfshirë arabisht. Pas ceremonisë fetare, ka një procesion nëpër rrugën kryesore, të gjitha gratë dhe disa njerëz vishen me kostum tradicional të Arbëreshit, procesioni çon në shesh pas bekimit vezët e kuqe shpërndahen si shenjë e ringjalljes së Krishtit.

Gratë në kostumet tipike shqiptare të Piana degli Albanesi, foto historike datojnë në fund të shekullit të 19-të.
Kostumet tradicionale femërore të Piana degli Albanesi, së bashku me gjuhën dhe ritin bizantin, është një nga shenjat më të dukshme të identitetit kulturor të Arbëreshe.

grate shqiptare arbereshe-konica.al

Ka disa vepra artistike në rrobat e shqiptarëve të Piana degli Albanesi, duke përfshirë edhe printimet e Vuillier të shekullit të 18-të, dhe pikturat e Ettore De Maria Bergler, pjesërisht e ruajtur në Galerinë e Arteve të kompleksit monumental të Sant’Anna në Palermo dhe të tjera private printime, kartolina dhe ngjyra uji nga autorë të panjohur.

Rrobat e pasura janë të veshur në raste të veçanta të tilla si pagëzimet, Epiphany, Pashkët dhe sidomos martesa, duke vazhduar të ruhen me kujdes nga gratë e Piana degli Albanesi.

Kushton mijëra euro për të bërë dhe riparuar këto kostume, dhe shumica e grave i përdorin ato në këto raste. Qëndisja është bërë duke përdorur vetëm një jastëk, një kornizë ose një gjilpërë.

Gjuha shqipe (Arbërisht) është folur nga të gjithë, dhe mund të shihet në emrat e rrugëve, shenjat rrugore dhe shenjat e dyqaneve në fshat. Gjuha ndan ndryshimet e gjera të gjuhëve të njohura në Shqipërinë e Jugut, të përziera ndonjëherë me fonetikë greke. Gjuha është njohur nga qeveria lokale dhe shkollat ​​fillore si një gjuhë etno-gjuhësore minoritare. Arbërisht mbetet gjuha dominuese në rajon. Piana degli Albanesi është zyrtarisht dygjuhësh; dokumentet zyrtare të qytetit shkruhen në gjuhën shqipe dhe italiane. Qytetarët janë dygjuhësh, të aftë të përdorin të dyja gjuhët shqipe dhe italiane.

Gjuha shqipe përdoret në radio, ku disa nga  stacionet janë p.sh. Radio Hora ose Radio Jona, dhe sidomos në libra dhe periodikë.

Muzika dhe këngët e Piana degli Albanesi janë thellësisht të lidhura me traditën fetare. Liturgjitë javore, festivale dhe ceremoni të tjera janë gjithmonë të stolisur me një rrjedhje të pandërprerë të melodisë.

Një nga burimet kryesore të të ardhurave lokale është turizmi, por për shkak të sipërfaqeve të mëdha të përkushtuara për bujqësinë dhe klimën e saj, ekonomia e saj bazohet kryesisht në prodhimin e produkteve të qumështit, drithërave, vajit të ullirit, verës dhe frutave, si dhe kopeve të deleve , bagëti dhe dhi. Zyra dhe sektori industrial po lulëzojnë, vendi është i njohur pikërisht për praninë e akomodimit, si bujtinat dhe restorantet që specializohen në përgatitjen e pjatave të këtyre mallrave të veçanta

Art dhe artizanale përfshijnë ikonat e stileve bizantine të krijuara sipas kanuneve tradicionale. Piktorët modernë të ikonave (fotot fetare në dru) frymëzojnë nga arti bizantin dhe spiritualiteti.

Produkte të tjera përfshijnë kostumet e grave, mozaikët, bizhuteritë ari dhe arti prej mermeri.

Më poshtë gjeni dhe një video me imazhe të ndryshme të hapësirave në qytet.

Shkrimtar, poet, përkthyes dhe dramaturg amerikan

27 shkurti, ditëlindja e të pavdekshmit Longfellow

Mungesa e vaksinave i kushtëzon kurimin

Shkrimtarja, në luftë me sëmundjen e rëndë!

Dëshmia e rrallë e ish-zv/ministrit të Brendshëm

“Çfarë më tha Xhafer Deva për ngjarjet e 4 shkurtit ’44”