MENU
klinika

Simptomat

Problemet e gëlltitjes, si t’i kontrolloni ato?

17.01.2019 - 16:33

Vështirësia me gëlltitje është ndjenja që ushqimi ose lëngu mblidhet në fyt para se ushqimi të hyjë në stomak. Ky problem quhet gjithashtu disfagia.

Kjo mund të shkaktohet nga një çrregullim i trurit ose nervor, stres ose ankth, ose probleme që përfshijnë ezofagun, tubi që del nga fyti në stomak.

Simptomat e problemeve të gëlltitjes përfshijnë:

Kollitja ose mbytja, gjatë ose pas ngrënies

Tingujt nga fyti, gjatë ose pas ngrënies

Përtypet ose ha ngadalë

Nxjerrja e ushqimit mbrapa pas ngrënies

Lemza pas gëlltitjes

Pamjaftueshmëri e frymëmarrjes gjatë ose pas gëlltitjes

Humbje e pashpjegueshme e peshës

Simptomat mund të jenë të lehta ose të rënda.

problemet-me-gelltitjen-konica.al

Shumica e njerëzve me disfagi duhet të kontrollohen nga një mjek nëse simptomat vazhdojnë ose kthehen.

Këto këshilla të përgjithshme mund të ndihmojnë.

Qëndroni të relaksuar në kohën e ushqimit.

Uluni sa më shumë të jetë e mundur kur hani.

Merrni kafshata të vogla, më pak se 1 lugë çaji të ushqimit.

Përtypni mirë dhe gëlltitni ushqimin mirë para se të merrni një kafshatë tjetër.

Nëse njëra anë e fytyrës ose e gojës është më e dobët, hidhni ushqimin në anën më të fortë të gojës

Mos përzini ushqime të ngurta me lëngje në të njëjtën kafshatë .

MOS u përpiqni të lani ushqime të ngurta me gllënjka të lëngjeve, përveç rasteve kur mjeku ose terapisti i gëlltitjes thotë se kjo është në rregull.

Mos flisni dhe gëlltitni në të njëjtën kohë.

Uluni drejtë për 30 deri 45 minuta pas ngrënies.

Kur duhet të këshilloheni me mjekun

Shkoni tek mjeku nëse:

Kolliteni ,keni ethe ose gulçim

Jeni duke humbur peshë

Problemet e gëlltitjes po përkeqësohen