MENU

E rrezikshme

Problemet që shkakton dëmtimi i gjendrave të veshkave

11.01.2019 - 11:54

Gjëndrat veshkore janë dy gjëndra të vogla në formë trekëndëshi.

Një gjëndër është e vendosur në krye të çdo veshkë.
Çdo gjëndër e veshkave është rreth madhësisë së pjesës së sipërme të gishtit. Pjesa e jashtme e gjëndrës quhet korteksi. Prodhon hormone steroide si kortizol, aldosterone dhe hormone që mund të ndryshohen në testosterone. Pjesa e brendshme e gjëndrës quhet medula. Ajo prodhon epinefrin dhe norepinefrin. Këto hormone quhen edhe adrenalin dhe noradrenalin.

Kur gjëndrat prodhojnë më shumë ose më pak hormone se sasia normale, mund të sëmureni. Kjo mund të ndodhë në lindje ose më vonë gjatë jetës.

demtimi i gjendrave te veshkave-konica.al

Gjendrat e veshkave mund të preken nga shumë sëmundje, të tilla si çrregullime autoimune, infeksione, tumore dhe gjakderdhje.

Hipofiza, një gjëndër e vogël në pjesën e poshtme të trurit, cliron një hormon të quajtur ACTH që është i rëndësishëm në nxitjen e lëvoreve të veshkave.

Kushtet lidhur me problemet e gjëndrave të veshkave përfshijnë:

*Sëmundja e Addison (e quajtur edhe pamjaftueshmëria veshkore) – çrregullimi që ndodh kur gjëndrat e veshkave nuk prodhojnë hormone të mjaftueshme
*Hiperplazia kongjenitale veshkore – çrregullimi në të cilin gjëndrat nuk kanë një enzimë të nevojshme për të prodhuar hormonet
*Sindromi Cushing – çrregullim që ndodh kur trupi ka një nivel të lartë të kortizolit të hormoneve

demtimi i gjendrave te veshkave-konica.al

*Diabeti i shkaktuar nga një problem tjetër mjekësor
*Flokë të tepërt në trup tek femrat (hirsutizëm)
*Hipoglicemia – sheqeri i ulët i gjakut
*Aldosteroni primar (sindromi Conn) – çrregullim në të cilin gjëndra veshkore lëshon shumë nga aldosteroni i hormoneve

Sindromi Waterhouse-Friderichsen – mbledhja e simptomave që rezultojnë nga dëmtimi i gjëndrave të veshkave për të funksionuar normalisht si rezultat i gjakderdhjes në gjëndër.