MENU
klinika

Metoda

Si bëhet rivendosja e gishtave të prerë ose ndryshe replacioni

05.01.2019 - 11:49

Replacioni është ri-instalimi kirurgjik i një gishti, dore ose krahu që është prerë tërësisht nga trupi i një personi.

Qëllimi i këtij operacioni është t’i japë pacientit përsëri sa më shumë përdorim të zonës së dëmtuar të jetë e mundur. Kjo procedurë rekomandohet nëse pjesa e rimbushur pritet të funksionojë pa dhimbje.

Në disa raste, një ripërtëritje nuk është e mundur sepse pjesa është shumë e dëmtuar.

Nëse pjesa e humbur nuk mund ose nuk duhet të ripaketohet, kirurgu mund të punojë për të pastruar, zbutur dhe mbuluar fundin e prerë. Kjo quhet amputim i përfundimit ose rishikimit. Në disa raste, ky opsion do t’ju japë një shërim më të mirë dhe më të shpejtë sesa një rimbjellje.

PROCEDURA

Ka disa hapa në procesin e ripërtëritjes.

Hapi 1: Indet e dëmtuara hiqen me kujdes.

Hapi 2: Skajet e kockave janë shkurtuar dhe bashkohen me kunjat, telat ose pllakat dhe vida. Kjo mban pjesën në vend për të lejuar që pjesa tjetër e indeve të restaurohet.

Hapi 3: Riparohen muskujt, tendinat, arteriet, nervat dhe venat.

Pacientët kanë një rol shumë të rëndësishëm në procesin e ripërtërirjes . Në përgjithësi, pacientët duhet të:

*Shmangin pirja e duhanit, pasi ajo mund të shkaktojë humbje të rrjedhjes së gjakut në pjesën e rimbushur.

*Mbajeni pjesën e rimbushur mbi nivelin e zemrës për të rritur qarkullimin.

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në shërimin janë:

*Mosha . Pacientët më të rinj kanë më shumë mundësi që nervat të rriten përsëri. Ata mund të rifitojnë më shumë ndjenja dhe lëvizje në pjesën e rimbushur.

*Zona e lëndimit. Në përgjithësi, më shumë përdorim do të kthehet në pjesën e rimbushur nëse është më poshtë krahut.

*Pjesë e ndarë nga trupi . Një pjesë e shkëputur nga trupi, zakonisht rimëkëmbet më mirë pas ripunimit se sa ai që është tërhequr ose shtypur.

*Moti. Moti i ftohtë mund të jetë i pakëndshëm gjatë shërimit, pavarësisht se sa mirë po shërohet.

Përdorimi i pjesës së rimbushur varet pjesërisht nga ri-rritja e dy llojeve të nervave: nervat ndijor që ju lejojnë të ndjeni dhe nervat motorikë që bëjnë muskujt të lëvizin. Nervat rriten rreth një cm në muaj. Numri i cm nga lëndimi,deri në majë të një gishti jep numrin minimal të muajve pas të cilave pacienti mund të jetë në gjendje të ndjejë diçka me atë majë gishti. Pjesa e rimbushur kurrë nuk rimerr 100% të përdorimit të saj origjinal, dhe shumica e mjekëve e konsiderojnë 60% deri në 80% të përdorimit të saj origjinal një rezultat të shkëlqyer.

REHABILITIMI

Terapia fizike dhe përkulja e përkohshme janë të rëndësishme për procesin e rimëkëmbjes. Terapia me lëvizje të kufizuar ndihmon në mbajtjen e nyjeve në lëvizje , dhe në mbajtjen e lëvizjes së muskujve.

Edhe pasi të jeni shëruar, mund të kuptoni se nuk mund të bëni gjithçka që dëshironi të bëni. Pajisjet e personalizuara mund të ndihmojnë shumë pacientë të kryejnë aktivitete të veçanta ose hobi. Bisedoni me mjekun ose terapistin për të mësuar më shumë rreth pajisjeve të tilla. Shumë pacientë të replantuar janë në gjendje të kthehen në punët që kanë pasur para lëndimit

Nëse keni përfunduar një amputim, terapia dhe rehabilitimi gjithashtu luajnë një rol të madh në shërimin. Për pjesën e humbur, mund të vihet një protezë (një pajisje që zëvendëson një pjesë të munguar të trupit).

Shërimi emocional

Replacioni ose amputimi mund të ndikojë në jetën emocionale, si dhe në trupin tuaj. Kur fashat hiqen dhe e shihni pjesën e rimbushur ose të amputuar për herë të parë, mund të ndjeni tronditje, pikëllim, zemërim, mosbesim ose zhgënjim sepse pjesa e trupit nuk duket sic ka qënë më parë. Këto ndjenja janë të zakonshme. Duke folur për këto ndjenja me mjekun , shpesh ju ndihmon të arrini të mendoni për rezultatin. Mjeku mund të kërkojë një terapist që të ndihmojë me këtë proces.