MENU
klinika

Çfarë është?

Test i kulturës së baktereve

03.01.2019 - 12:58

Çfarë është testi i kulturës së baktereve?

Bakteret janë një grup i madh organizmash me një qelizë. Ata mund të jetojnë në vende të ndryshme në trup. Disa lloje të baktereve janë të padëmshme apo edhe të dobishme. Të tjerët mund të shkaktojnë infeksione dhe sëmundje. Një test i kulturës së baktereve mund të ndihmojë gjetjen e baktereve të dëmshme në trup. Gjatë testit të kulturës së baktereve, një mostër do të merret nga gjaku, urina, lëkura ose pjesë tjetër e trupit . Lloji i mostrës varet nga vendndodhja e infektimit të dyshuar. Qelizat në mostër do të merren në laborator dhe do të vendosen në një mjedis të veçantë për të inkurajuar rritjen e qelizave. Rezultatet janë shpesh të disponueshme brenda pak ditësh. Por disa lloje bakteresh rriten ngadalë dhe mund të zgjasin disa ditë ose më shumë.

Për çfarë përdoret?

Testet e kulturës së baktereve përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e llojeve të caktuara të infeksioneve. Llojet më të zakonshme të testeve të baktereve dhe përdorimet e tyre janë listuar më poshtë.

*Kultura e fytit

Përdoret për të diagnostikuar ose përjashtuar bakteret streptokok të fytit.

Procedura e testimit:

*Kultura e Urinës

Përdoret për të diagnostikuar një infeksion të traktit urinar dhe për të identifikuar bakteret që shkaktojnë infeksionin.

*Kultura e pështymës

Sputumi është një mukozë e trashë që vjen nga mushkëritë. Është ndryshe nga pështyma.

Përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e infeksioneve bakteriale në traktin respirator. Këto përfshijnë pneumoni bakteriale dhe bronkit.

*Kultura e gjakut

Përdoret për të zbuluar praninë e baktereve ose kërpudhave në gjak

*Kultura e stoolit

Një tjetër emër për stol është kultura e feces.

Përdoret për të zbuluar infeksionet e shkaktuara nga bakteret ose parazitët në sistemin e tretjes. Këto përfshijnë helmim me ushqime dhe sëmundje të tjera të tretjes.

*Kultura e plagës

Përdoret për të zbuluar infeksione në plagë të hapura , në lëndime ose të djegura

Pse është i nevojshëm për një test i kulturës bakteriale?

Mjeku mund të urdhërojë një test të kulturës bakteriale nëse keni simptoma të një infeksioni bakterial. Simptomat ndryshojnë në varësi të llojit të infeksionit.

Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të testeve të kulturës së baktereve. Pyesni mjekun nëse keni nevojë të bëni diçka për t’u përgatitur përpara testit.

A kanë rrezik këto teste?

Nuk ka rreziqe të njohura për gjatë ted/steve të gjakut ose për të siguruar një mostër të urinës ose stolës.

Çfarë do të thonë rezultatet?

Nëse bakteret e mjaftueshme gjenden në mostrën tuaj, ka të ngjarë të keni një infeksion bakterial. Mjeku mund të urdhërojë teste shtesë për të konfirmuar një diagnozë ose për të përcaktuar ashpërsinë e infeksionit. Ai mund tju rekomandojë edhe një “test të ndjeshmërisë” në mostrën tuaj. Një test i ndjeshmërisë përdoret për të ndihmuar në përcaktimin se cili antibiotik do të jetë më efektiv në trajtimin e infeksionit.