MENU
klinika

Simptomat

Varësi ndaj alkoolit? Mësoni çfarë po i shkaktoni organizmit

31.01.2019 - 16:20

Për shumicën e të rriturve, përdorimi i moderuar i alkoolit ndoshta nuk është i dëmshëm.

Megjithatë, rreth 18 milionë amerikanë në moshë madhore kanë një çrregullim të përdorimit të alkoolit (AUD).

Kjo do të thotë se kësaj kategorie njerëzish, pija i shkakton shqetësime dhe dëmtime. Këtu përfshihet alkoolizmi dhe abuzimi me alkoolin.

Alkoolizmi, ose varësia ndaj alkoolit, është një sëmundje që shkakton;

Dëshirë – një nevojë e fortë për të pirë;

Humbja e kontrollit – nuk jeni në gjendje të ndaloni së piri;

alkoolizem-konica.la

Varësia fizike:

Tolerancë – nevoja për të pirë më shumë alkool për të ndjerë të njëjtin efekt.

Ndërsa në rastin e abuzimit me alkoolin, nuk jeni fizikisht të varur, por keni një problem serioz. Pirja mund të shkaktojë probleme në shtëpi, në punë ose në shkollë. Kjo mund t’ju shkaktojë që të vendosni veten në situata të rrezikshme, ose të çoni në probleme ligjore ose sociale.

Një tjetër problem i zakonshëm është pirja e lehtë. Konsiderohet e lehtë nëse pihet rreth pesë ose më shumë pije në dy orë për meshkujt. Për gratë, është rreth katër ose më shumë pije në dy orë.

Alkooli i shuumtë është i rrezikshëm. Pirja e rëndë mund të rrisë rrezikun e kancereve të caktuara. Mund të shkaktojë dëme në mëlçi, tru dhe organe të tjera. Pirja gjatë shtatzënisë mund të dëmtojë fëmijën tuaj. Alkooli gjithashtu rrit rrezikun e vdekjes nga aksidentet me makinë, lëndimet, vrasjet dhe vetëvrasjet.

Simptomat e alkoolizmit:

Ato përfshijnë:

-Vështirësi në gjumë;

-Lëkundje;

-Nervozizëm;

-Ankth;

-Depresion;

-Shqetësim;

-Të përzjera;

-Djersitje;

alkoolizem-konica.la

Në raste të rënda, mund të keni ethe, konfiskime apo halucinacione.

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, pirja e alkoolit tashmë mund të jetë shkak për shqetësim. Sa më shumë simptoma keni, aq më serioz është problemi.

Nëse mendoni se mund të keni një varësi nga alkooli, bisedoni me mjekun për një vlerësim.

Ofruesi mund të ndihmojë në krijimin e një plani trajtimi, të rekomandojë ilaçe, dhe nëse është e nevojshme, t’ju japë referime të trajtimit.