MENU
klinika

Rëndësia e testit

Analiza e lëngut cerebrospinal, çfarë sëmundjesh diagnostikon?

25.02.2019 - 18:56

Një numër qelizash CSF është një test për të matur numrin e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut që janë në lëngun cerebrospinal (CSF). CSF është një lëng i qartë që është në hapësirën rreth palcës kurrizore dhe trurit.

Si kryhet testimi?

Një tërheqje nga palca kurrizore  është mënyra më e zakonshme për të mbledhur këtë mostër. Rrallë përdoren metoda të tjera për mbledhjen e lëngun cerebrospinal.

 Pas marrjes së mostrës, ajo dërgohet në një laborator për vlerësim.

Pse kryhet ky test?

Numri i qelizave CSF mund të ndihmojë në zbulimin e :

Meningjitit  dhe infeksionit të  trurit ose palcës kurrizore

Tumor, absces, ose zona e vdekjes së indeve (infarktit)

Pezmatim (zmadhim)

Fluksi i gjakut në lëngun kurrizor (hemorragji )

Rezultatet normale

Numri normal i qelizave të bardha të gjakut është midis 0 dhe 5. Numri i qelizave normale të gjakut është 0.

Shënim: Vlera normale mund të ndryshojë pak në mesin e laboratorëve të ndryshëm. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve specifike të testit.

Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose mund të testojnë ekzemplarë të ndryshëm.

Çfarë tregojnë  rezultatet  jo normale ?

Një rritje e qelizave të bardha të gjakut tregon infeksion, inflamacion ose gjakderdhje në lëngun cerebrospinal.

Disa shkaqe përfshijnë:

Encefalit

Hemorragji

Meningjit

Skleroza e shumëfishtë

Infeksione të tjera

Goditje në tru

Tumor

Gjetja e qelizave të kuqe të gjakut në CSF mund të jetë një shenjë e gjakderdhjes. Megjithatë, qelizat e kuqe të gjakut në CSF mund të jenë edhe për shkak të gjilpërës që është bërë  në kurrizi ,e cila mund të ketë  goditur  një enë gjaku.

Kushtet shtesë që ky test mund të ndihmojë në diagnostikimin përfshijnë:

Arteriovenous malformation (cerebrale)

Aneurizmi cerebral

Sindromi Guillain-Barre

Goditje në tru

Neurosifiliz

Limfoma primare e trurit

Epilepsy

Tumor kurrizor