MENU
klinika

Nga New York Times

Arma e Putinit: ‘Shteti i inteligjencës’

26.02.2019 - 17:12

Udhëheqësi i Rusisë ka rivendosur rolin që agjencitë e inteligjencës kanë pasur në epokën sovjetike, t’i mbajnë nën kontroll qytetarët dhe destabilizojnë kundërshtarët e huaj.

Senatit dhe zyrtarë të lartë të inteligjencës amerikane presin që Rusia e Vladimir Putinit të vazhdojë përpjekjet e saj për të përkeqësuar tensionet shoqërore, politike dhe racore në Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj.

Pra, për t’u përgatitur më mirë për sulmet e ardhshme ruse, duhet të shikojmë të kaluarën dhe të studiojmë grupin KGB, Shërbimin e inteligjencës në të cilin Presidenti Putin kaloi disa vite, gjatë kohës së Luftës së Ftohtë. Arrestimet politike, subverzioni, dezinformimi, vrasja, spiunazhi,etj, asnjë nga këto taktika nuk është e re për Kremlinin.

Në fakt, ato taktika e bënë Rusinë Sovjetike “Shtetin e inteligjencës” të parë në botë dhe gjithashtu e dalluan atë nga shtetet autoritare të drejtuara nga ushtritë. Rusia e sotme është bërë edhe më shumë një shtet i inteligjencës. Vetëm pas rritjes së viteve 1980 të Yuri Andropov, modeli dhe mentori i Putinit, KGB. u bë institucioni më i rëndësishëm i shtetit.

Foto e marrë nga New York Times

Më pas, një dekadë pas rënies së Bashkimit Sovjetik, Putin u ngrit në pushtet dhe rekrutoi shumë nga ish-kolegët për të ndihmuar në rindërtimin e shtetit. Rezultati është një regjim me politikat dhe filozofinë e një shërbimi policor të fshehtë, një regjim që përdor operacionet e inteligjencës për t’u marrë me sfidat e politikës së jashtme dhe për të mbajtur kontrollin në shtëpi.

Putin dhe miqtë e tij kishin lulëzuar në një perandori ku KGB. ishte shpata dhe mburoja e shtetit, kështu që ata rregullisht përdorin armët e tyre të provuara dhe të vërteta kur kanë të bëjnë me problemet e shekullit të 21-të.

Si filloi kjo? Pas Revolucionit Bolshevik më 1917, Vladimir Lenini krijoi një shërbim të policisë sekrete të quajtur Çeka si arma e tij kryesore e represionit dhe terrorit. Cheka ishte ngarkuar me mbajtjen e udhëheqjes në pushtet me çdo kusht. Ai shërbeu si gjykatës, juri dhe ekzekutues për shtetin, duke përdorur sabotazh, censurë, represion dhe vrasje.

Gjatë kohës së Dzerzhinskit, monarkistët, socialistët, rusët e bardhë dhe të huajtë të gjithë komplotuan për të përmbysur Leninin dhe qeverinë bolshevike. Rezistenca kryesore nqë i bashkonte këto forca ishte Bashkimi Monarkist i Rusisë Qendrore, i cili vepronte fshehurazi në të gjithë Evropën dhe brenda Bashkimit Sovjetik.

Por pa dijeninë e atyre për atë organizatë, ajo ishte një kurth, krijuar nga Cheka për t’u siguruar që armiqtë e Bashkimit Sovjetik të mund të identifikoheshin, neutralizoheshin dhe të vriteshin.

Çeka mbeti një burim krenarie për operacionet e ardhshme të inteligjencës ruse. Në të vërtetë, oficerët e inteligjencës ruse, përfshirë  Putinin, ende festojnë Ditën Çekiste çdo 20 dhjetor.

Bajanov, sekretari personal i Stalinit, raportoi se politika primare e Kremlinit ishte të përdorte mjete të fshehta për të dobësuar armiqtë, kështu që nëse do të vinte lufta, do të ishte më e lehtë për të fituar.

Foto e marrë nga New York Times

Vrasja, gjithashtu, nuk është asgjë e re. Kur arriti në Perëndim, Bajanov shpjegoi se udhëheqja sovjetike do të dërgonte vrasës për të vrarë këdo që e njihte natyrën e vërtetë të punës së brendshme të Kremlinit. Kjo praktikë ka vazhduar. Përpjekja e pasuksesshme e Rusisë 2018 për të vrarë Sergei Skripal në Britani është pothuajse e padallueshme nga vrasja e nacionalistit ukrainas Stepan Bandera në vitin 1959 nga KGB.

Përpjekjet e Rusisë për të mbrojtur me forcë veten rrjedhin nga një ndjenjë e thellë e pasigurisë, si pasojë e shekujve të pushtimeve dhe shkatërrimeve të shtetit.

Uniteti perëndimor është mbrojtja jonë më e mirë. Putin përdor mjetet e veta për të hutuar, ngatërruar dhe paralizuar armiqtë e tij, sepse është gjithçka që ai ka.

Ne duhet të shmangim kërcënimin e sovranitetit të Rusisë dhe në vend të kësaj të punojmë me aleatët tanë për të mbrojtur veten me forcë nga sulmet kibernetike, fizike dhe hibride.

Duke qenë kështu, ndjenjat anti-evropiane të Presidentit Trump janë sigurisht dhurata e tij më e madhe për presidentin Putin.

John Sipher është ish-shef i stacionit për C.I.A. dhe një bashkë-themelues i Spycraft Entertainment.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarat e Sekretarit amerikan të mbrojtjes

“Rusia nuk mund ta zëvendësojë kurrë SHBA-në”