MENU
klinika

Faktorët që ndikojnë në ritëm!

Çfarë duhet të dini për rrahjet e zemrës tuaj?

19.02.2019 - 15:38

Edhe nëse nuk jeni atlet, njohuria për normën e zemrës mund t’ju ndihmojë të monitoroni nivelin tuaj të palestrës – dhe kjo mund të ndihmojë edhe të kontrolloni problemet shëndetësore.

Rrahjet e zemrës, apo impulet , janë numri i ritmeve të rrahjeve të zemrës për 1 minutë. Vlera normale rrahjeve të zemrës ndryshon nga personi në person. Njohja e kësaj vlere mund të jetë një matës i rëndësishëm për shëndetin e zemrës.

Me rritjen e moshës, ndryshimet në normën dhe rregullsinë e pulsit mund të ndryshojnë dhe mund të nënkuptojnë një gjendje të zemrës ose një kusht tjetër shëndetsor që duhet të kontrollohet.

magnezi mbron zemren

Ku është dhe çfarë është norma normale e zemrës?

Vendet më të mira për të gjetur pulsin janë:

-Kyci i dorës;

-Brenda bërrylit;

-Anën e qafës;

-Maja e këmbës;

Për të pasur një vlerë më të saktë, vendosni gishtin në pulsin tuaj dhe numëroni rrahjet në 60 sekonda.

Nëse jeni ulur dhe jeni i qetë, i relaksuar dhe jo i sëmurë, norma e zemrës zakonisht është midis 60 rrahje në minutë dhe 100 rrahje në minutë.

Por shkalla e zemrës më e ulët se 60 rrahje në minutë nuk nënkupton domosdoshmërisht një problem mjekësor. Kjo mund të jetë rezultat i marrjes së një ilaci të tillë si një beta-blocker (ilacet që bllokojnë adrenalinën ) që ju mund të konsumoni. Një normë më e ulët e zemrës është e zakonshme për njerëzit që bëjnë shumë aktivitet fizik. Njerëzit aktivë shpesh kanë një ritëm më të ulët rreth 40 rrahje për minutë, sepse muskujt e zemrës janë në gjendje më të mirë dhe nuk ka nevojë të punojë aq fort sa të mbajë një rrahje të qëndrueshme. Një sasi e ulët ose e moderuar e aktivitetit fizik zakonisht nuk ndryshon shumë pulsin.

Faktorët e tjerë që ndikojnë në ritmin e zemrës.

Temperatura e ajrit: Kur temperatura dhe lagështia rritet, zemra pompon pak më shumë gjak, kështu që norma e pulsit mund të rritet, por zakonisht jo më shumë se 5-10 rrahje në minutë.

Pozicioni i trupit: gjatë pushimit, ulja ose qëndrimi të qetë , pulsi zakonisht është i njëjtë.

Emocionet: Nëse jeni të stresuar, i shqetësuar ose “jashtëzakonisht i lumtur apo i trishtuar”, emocionet tuaja mund të ngrenë pulsin e zemrës.

Pasha e trupit: pesha e trupit zakonisht nuk ndryshon pulsin. Nëse jeni mbipeshë, mund të keni një ritëm të lartë , por zakonisht jo më shumë se 100 rrahje për minutë.

Përdorimi i medikamenteve: ilacet që bllokojnë adrenalinën (beta-blockers) kanë tendencë për të ngadalësuar pulsin, ndërsa ilaçet për tiroide ose shumë të lartë në doze do ta rrisin pulsin.

crregullimi-i-ritmit-te-zemres-konica.al

Nëse merrni ilace për presionin e ulët të gjakut ose për të kontrolluar një ritëm jonormal (aritmi), mjeku mund t’ju kërkojë të monitoroni dhe të shënoni ritmin e zemrës. Mbajtja nën kontroll e ritmit të zemrës mund të ndihmojë mjekun të përcaktojë nëse do të ndryshojë dozën ose do tju rekomandojë një ilaç tjetër.

Nëse pulsi është shumë i ulët ose nëse keni episode të shpeshta aritmie, veçanërisht nëse ato ju bëjnë të ndiheni të dobët, të trullosur ose të zbehur, duhet të shkoni patjetër tek mjeku, i cili mund të vendosë nëse është një emergjencë ose jo.

Pulsi është një mjet për të ndihmuar të keni një pamje të shëndetit tuaj.