MENU
klinika

Simptomat dhe komplikimet

Dhëmbët e pjekurisë, të fundit që dalin në gojë!

18.02.2019 - 18:57

Dhëmbët e pjekurisë mund të shkaktojnë dhimbje, dëmtime të dhëmbëve të tjerë dhe probleme të tjera dentare.

Në disa raste, mund të mos shkaktojnë probleme të dukshme ose të menjëhershme. Por për shkak se ata janë të vështirë për t’u pastruar, mund të jenë më të ndjeshëm ndaj prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjes së mishrave sesa dhëmbët e tjerë.

Dhëmbët që shkaktojnë dhimbje ose komplikacione të tjera dentale zakonisht hiqen. Disa dentistë dhe kirurgët oralë gjithashtu rekomandojnë heqjen e dhëmbëve të pjekurisë që nuk shkaktojnë simptoma për të parandaluar problemet e ardhshme.

Simptomat:

Dhëmbët e pjekurisë jo gjithmonë shkaktojnë simptoma. Sidoqoftë, kur një dhëmb infektohet , dëmton dhëmbët e tjerë ose shkakton probleme të tjera dentale, mund të përjetoni disa nga këto shenja ose simptoma:

-Mishra të kuq ose të fryrë;

-Gjakderdhje;

-Dhimbje dhimbje koke;

-Ënjtje rreth nofullës;

-Fryma e keqe;

-Një shije e pakëndshme në gojë;

-Vështirësia e hapjes së gojës;

Shkaqet:

Dhëmbët e pjekurisë ndikojnë edhe tek dhëmbët e tjerë, sepse nuk kanë hapësirë të mjaftueshme për të dalë ose të zhvillohen normalisht.

Dhëmbët e pjekurisë shfaqen zakonisht diku midis moshës 17 dhe 25 vjeç. Disa njerëz kanë dhëmbë që dalin pa probleme dhe vihen në vijë me dhëmbët e tjerë.

Komplikimet:

Dhëmbët e pjekurisë mund të shkaktojnë disa probleme në gojë:

Dëmtimi i dhëmbëve të tjerë. Nëse dhëmbi i pjekurisë shtyn dhëmbët e tjerë, mund të dëmtojë ose të rrisë rrezikun e infektimit në atë zonë. Ky presion mund të shkaktojë probleme me grumbullimin e dhëmbëve të tjerë ose të kërkojë trajtim ortodontik për të rregulluar dhëmbët e tjerë.

Kiste. Dhëmbi i pjekurisë mund zhvillohet në një “qese” brenda nofullës. Qesja mund të mbushet me lëngje, duke formuar një kist që mund të dëmtojë nofullën, dhëmbët dhe nervat. Ky komplikacion mund të kërkojë heqjen e indeve dhe kockave.

Prishja. Dhëmbët e pjekurisë , pjesërisht duket se shkaktojnë një rrezik më të lartë të prishjes së dhëmbëve sesa dhëmbët e tjerë. Kjo ndoshta ndodh për shkak se dhëmbët e pjekurisë janë më të vështirë për t’u pastruar .

Sëmundje e mishit të dhëmbëve. Dhëmbët e pjekurisë rrisin rrezikun e zhvillimit të një gjendje të dhimbshme, të quajtur perikoroniti , e cila është një sëmundje e mishit të dhëmbëve e shkaktuar nga vështirësia që kanë për tu pastruar.

vizite te dentisti
vizite te dentisti

Parandalimi:

Ju nuk mund të mbani nën kontroll shëndetin oral, duke bërë takime të rregullta gjashtëmujore për pastrim dhe kontrolle tek dentist.

Ai do të monitorojë rritjen dhe shfaqjen e dhëmbëve të pjekurisë.