MENU
klinika

Lexojeni!

Dieta e limonit, midis të vërtetës dhe miteve të rreme!

02.02.2019 - 13:47

Ky agrum shoqërohet me idenë e ushqimit të shëndetshëm dhe detoksifikimit: është e vërtetë, por nuk duhet t’i atribuojmë virtyte të mrekullueshme.

Dieta e limonit është ideale gjatë kohës kur doni të “zbrazni” ose ndjeni dëshirën për të pastruar nga përdorimi i tepruar i ushqimeve jo të shëndetshme.

Vlerat ushqyese të limonit – Përtej disa regjimeve shumë drastike, të cilat ne i konsiderojmë si rekord dhe jo t’i sugjerojmë si strategji ushqimore, limoni është me të vërtetë një koncentrat i shëndetit. Ndër vlerat e shumta ekziston një fuqi e mirë kulluese dhe diuretike që ndihmon në eliminimin e lëngjeve të tepërta dhe luftimin e celulitit, aftësinë për të lehtësuar tretjen dhe për të përmirësuar punën e mëlçisë.

Lëngu i limonit, sidomos nëse pihet në mëngjes në një stomak bosh holluar në ujë të ftohtë ose të nxehtë dhe në mënyrë rigoroze pa shtuar sheqer, ka aftësinë për të alkalizuar trupin, ribalancuar pH fiziologjik. Lëngu i limonit gjithashtu mund të konsumohet në një meze të shkurtër në mes të mëngjesit dhe në mes të pasdites apo në perime të papërpunuara ose gatuara.

“Dieta e limonit” – Meqë nuk ka një dietë limoni të “regjistruar”, regjimet që mbajnë këtë emër janë të shumta. Këto shpesh janë plane shumë kufizuese dhe të pabalancuara ushqyese, të cilat në fakt i bëjnë njerëzit të humbin peshë, por kjo duhet të trajtohet me kujdes, e ndjekur për disa ditë dhe me dijeninë se në fund të dietës do të jetë shumë e lehtë të rimarrësh kilet e humbura.

Ushqimi më i njohur quhet “Lemonade Detox Diet”, ose Lemon Detox Diet, i njohur edhe si “Master Cleanse”. Regjimi, i cili është bërë i famshëm, pasi këngëtarja Beyonce foli për këtë, u zhvillua nga Stanley Burroughs, i cili deklaroi se e kishte përdorur me sukses të shëronte një pacient që vuante nga ulçera e stomakut. Ky shërim “mrekullues” është vënë në pikëpyetje nga komuniteti shkencor dhe plani i dietës është vënë në pikëpyetje gjithashtu.

Asnjë ushqim tjetër nuk merret gjatë ditës. Kjo vazhdon për një maksimum prej dhjetë ditësh, pas së cilës ushqimet e tjera shtohen gradualisht, duke filluar me lëng portokalli, ditën e parë, supat në ditën e dytë dhe perimet në ditën e tretë. Në praktikë kjo është një formë agjërimi dhe prandaj është një strategji e papërshtatshme e ushqimit.