MENU
klinika

Bëni menjëherë këto veprime!

Djegie elektrike: Ndihma e parë që duhet të jepni!

20.02.2019 - 15:48

Djegiet elektrike mund të shkaktohen nga një sërë burimesh të energjisë elektrike, të tilla si rrufeja, prizat dhe kontakte të tjera me rrymën.

Ju mund të trajtoni vetëm djegie të vogla dhe djegiet e tjera të lehta elektrike.

Një person i cili është lënduar nga kontakti me energjinë elektrike duhet të shihet patjetër nga një mjek. Ndonjëherë një dëmtim elektrik mund të shkaktojë dëme në indet e brendshme, zakonisht në krah ose këmbë. Dëmi mund të jetë më i madh se sa prishja apo djegia e lëkurës.

djegie elektriek-konica.al

Kujdes!

Mos e prekni personin e dëmtuar nëse ai ende është në kontakt me rrymën elektrike.

Telefononi urgjencën nëse burimi i djegies është tela me tension të lartë ose rrufe.

Mos iu afroni telave të tensionit të lartë derisa të fikni fuqinë.

Linjat e energjisë elektrike zakonisht nuk janë të izoluara. Qëndroni të paktën rreth 6 metra larg – më larg nëse telat po kërcejnë dhe lëshojnë shkëndija.

Mos e lëvizni një person me një dëmtim elektrik nëse personi nuk është në rrezik të menjëhershëm.

Kërkohet kujdes i menjëhershëm nëse:

-Ka djegie të rënda;

-Vështirësi në frymëmarrje;

-Problemet e ritmit të zemrës (aritmitë);

-Arrest kardiak;

-Dhimbje muskulore dhe kontraktime;

-Humbja e vetëdijes;

djegie elektriek-konica.al

Bëni menjëherë këto veprime gjatë pritjes për ndihmë mjekësore:

Fikni burimin e energjisë elektrike nëse është e mundur. Nëse jo, zhvendosni burimin larg nga ju dhe personi i dëmtuar duke përdorur një objekt të thatë, pa lidhje, me përbërje kartoni, plastike ose druri.

Filloni me frymëmarrje artificiale nëse personi nuk tregon shenja të qarkullimit, të tilla si frymëmarrja, kollitja ose lëvizja.

Aplikoni një fashë. Mbuloni zonat e djegura me një fashë sterile ose garzë, nëse është e mundur, ose një leckë të pastër.

Mos përdorni një batanije ose peshqir, sepse janë fibra të lirshme dhe mund të ndihmojnë në djegie.