MENU
klinika

Rezultatet

Doni të testoni metabolizmin e trupit? Analiza që duhet të bëni!

11.02.2019 - 18:57

Paneli bazë metabolik është një grup testesh gjaku që jep informacion në lidhje me metabolizmin e trupit.

Si kryhet testimi?

Duhet një mostër gjaku. Në shumicën e rasteve merrët nga një venë e vendosur në brendësi të bërrylit ose mbrapa të dorës.

Ju nuk duhet të hani ose pini për 8 orë përpara testit.

Pas testit mund të ndjeni dhimbje të lehta ose një goditje kur futni gjilpërën.

analiza-gjaku-konica.al

Pse bëhet kjo analizë?

Ky test është bërë për të vlerësuar:

-Funksionin e veshkave;

-Bilanci i acidit të gjakut / bazës;

-Nivelet e sheqerit në gjak;

Në disa raste, testi përdoret gjithashtu për të kontrolluar nivelet e kalciumit në gjak dhe një proteine të quajtur albuminë.

Këto janë kimikatet e gjakut të testuara:

-CO2 (dioksidi i karbonit);

-Kreatinin;

-Glukoza;

-Klori;

-Kaliumi;

-Sodium natriumi;

analiza-gjaku-konica.al

Shkalla e vlerës normale mund të ndryshojë pak sipas laboratorëve të ndryshëm. Bisedoni me mjekun në lidhje me kuptimin e rezultateve specifike të testit.

Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose mund të testojnë ekzemplarë të ndryshëm për këtë arsye vlerat mund të mos jene ekzaktësisht të njejta.

Çfarë tregojnë rezultatet jo-normale?

Rezultatet jonormale mund të jenë për shkak të një sërë kushtesh të ndryshme mjekësore, përfshirë dëmtimin e veshkave, probleme të frymëmarrjes, diabet ose komplikime të lidhura me diabetin dhe efektet anësore të barnave që ju mund të merrni .

Mund tju rekomandohen analiza të tjera specifike për të përcaktuar shkakun dhe më pas mjeku të jap trajtimin e duhur.