MENU
klinika

Trajtimi

Hepatiti autoimun, shkaqet dhe komplikimet

26.02.2019 - 16:04

Hepatiti autoimun është një inflamacion i mëlçisë. Kjo ndodh kur ka qeliza jonormale në mëlçi.

Kjo formë e hepatitit është një sëmundje autoimune. Sistemi imunitar i trupit nuk mund të tregojë dallimin mes indeve të trupit të shëndoshë dhe substancave të dëmshme, të jashtme. Rezultati është një përgjigje imune që shkatërron indet normale të trupit.

Inflamacioni i mëlçisë, ose hepatiti, mund të ndodhë së bashku me sëmundje të tjera autoimune.

Hepatiti D
Hepatiti D

Këto përfshijnë:

-Sëmundja e Graves;

-Sëmundje inflamatore të zorrëve;

-Artriti reumatoid;

-Skleroderma;

-Sindromi Sjögren;

-Lupus eritematoz sistemik;

-Tiroidet;

-Diabet tip 1;

-Kolit ulcerativ;

Hepatiti autoimun mund të ndodhë në anëtarët e familjes së njerëzve me sëmundje autoimune. Mund të ketë një shkak gjenetik.

Kjo sëmundje është më e zakonshme tek vajzat dhe gratë e reja.

Simptomat mund të përfshijnë:

-Lodhje;

-Vështirësi e përgjithshme, shqetësim ose dobësi;

-Humbja e oreksit;

-Të përziera ose të vjella;

-Dhimbje e nyjeve;

-Jashtëqitje me ngjyrë të zbehtë ose të bardhë;

-Urinë e errët;

-Mungesa e menstruacioneve (amenorrhea) mund të jetë gjithashtu simptomë;

Testet për hepatitin autoimun përfshijnë testet e mëposhtme të gjakut:

-Testet e funksionit mëlçisë;

-Anti-trupat e veshkave;

-Antitrupat anti-nuklear (ANA);

-Antitrupa kundër muskujve të lëmuar (SMA);

-Biopsi e mëlçisë për të kërkuar hepatit afatgjatë;

Trajtimi:

Ju mund të keni nevojë për prednisone ose ilaçe të tjera kortikosteroide për të ndihmuar në reduktimin e inflamacionit. Azathioprine dhe merkaptopurine përdoren për trajtimin e çrregullimeve të tjera autoimune. Këto mjekime kanë treguar se ndihmojnë njerëzit me hepati të autoimunit.

Disa njerëz mund të kenë nevojë për transplantim të mëlçisë.

Prognoza:

Rezultati ndryshon. Barnat kortikosteroide mund të ngadalësojnë progresin e sëmundjes. Sidoqoftë, hepatiti autoimunitar mund të përparojë në cerozë (dëmtim të qelizave të mëlçisë ) . Kjo do të kërkonte transplantim të mëlçisë.

Komplikimet mund të përfshijnë:

-Cerozë

-Efektet anësore nga steroidet dhe ilaçet e tjera

-Karcinoma hepatocelulare

-Dështimi i mëlçisë

vizite te mjeku per hepatit
vizite te mjeku per hepatit

Parandalimi:

Hepatiti autoimun nuk mund të parandalohet në shumicën e rasteve.

Njohja e faktorëve të rrezikut mund t’ju ndihmojë të zbuloni dhe trajtoni sëmundjen herët.