MENU
klinika

Testi CRP

Infeksion në trup/ Zbuloni sa të mbrojtura i keni indet!

12.02.2019 - 16:26

Një test proteinash c-reaktive mat nivelin e proteinës c-reaktive (CRP) në gjak.

CRP është një proteinë e bërë nga mëlçia. Ajo  dërgohet në gjak në përgjigje të inflamacionit. Inflamacioni është mënyra e trupit  për të mbrojtur indet  nëse jeni lënduar ose keni infeksion. Mund të shkaktojë  dhimbje, skuqje dhe ënjtje në zonën e dëmtuar ose të prekur. Disa çrregullime autoimune dhe sëmundje kronike gjithashtu mund të shkaktojnë inflamacion.

Normalisht, ju keni nivele të ulëta të proteinave c-reaktive në gjak. Nivelet e larta mund të jenë shenjë e një infeksioni të rëndë ose çrregullimeve të tjera.

test i hekurit ne gjak-konica.al
test i hekurit ne gjak-konica.al

Një test CRP mund të përdoret për të gjetur ose monitoruar kushtet që shkaktojnë inflamacion.

Kjo perfshin:

-Infeksionet bakteriale;

-Një infeksion kërpudhor;

-Sëmundje inflamatore e zorrëve, një çrregullim që shkakton ënjtje dhe gjakderdhje në zorrët;

-Një çrregullim autoimun si lupus ose artriti reumatoid;

-Një infeksion i kockës i quajtur osteomieliti;

Ju mund të keni nevojë për këtë test nëse keni simptoma të një infeksioni serioz bakterial. Simptomat përfshijnë:

-Ethe;

-Të  dridhura;

-Frymëmarrje e shpejtë;

-Përzierje dhe të  vjella;

Nëse  jeni diagnostikuar me një infeksion ose keni një sëmundje kronike, ky test mund të përdoret për të monitoruar trajtimin.

Nivelet e CRP rriten dhe bien në varësi të inflamacionit që keni. Nëse niveli  i CRP-së zbret, kjo është një shenjë që trajtimi  për inflamacion po funksionon.

Ju nuk keni nevojë për ndonjë përgatitje të veçantë për një test CRP.

Çfarë do të thotë rezultatet?

Nëse rezultatet  tregojnë një nivel të lartë të CRP, kjo ndoshta do të thotë që ju keni disa lloje inflamacion në trup.

Një test CRP nuk shpjegon shkakun ose vendndodhjen e inflamacionit. Pra, nëse rezultatet nuk janë normale, mjeku mund të rekomandojë më shumë teste për të kuptuar se pse keni inflamacion.

Një nivel më i lartë se normal i CRP nuk do të thotë që të keni një gjendje mjekësore që ka nevojë për trajtim. Ka faktorë të tjerë që mund të rrisin nivelin e CRP. Këto përfshijnë duhanpirjen , obezitetin dhe mungesën e ushtrimit.

Një test CRP nganjëherë ngatërrohet me një test të lartë të ndjeshmërisë (hs) CRP. Edhe pse të dyja masin CRP, ato përdoren për të diagnostikuar kushte të ndryshme.

Një test hs-CRP mat nivele shumë më të ulëta të CRP. Përdoret për të kontrolluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës.