MENU
klinika

Trajtimi!

Keni dhimbje kronike? Mësoni si ti kontrolloni!

01.02.2019 - 18:35

Ka dy lloje dhimbjesh: akute dhe kronike. Dhimbja akute tregon kur trupi është plagosur ose ka lëndime. Zakonisht nuk zgjat shumë.

Dhimbja kronike zgjat shumë më shumë. Dhimbja kronike mund të zgjasë muaj apo edhe vite. Ajo mund të ndërhyjë në aktivitetet e përditshme. Dhe për shkak se dhimbja zgjat, njerëzit që kanë dhimbje kronike mund të kenë gjithashtu vetëbesim të ulët, depresion dhe zemërim.

Simptomat e dhimbjes kronike:

Dhimbja kronike mund të ndodhë kudo në trup. Njerëzit me dhimbje kronike ankohen për:

dhimbje-kronike-konica.al

-Dhimbje koke;

-Dhimbje shpine;

-Dhimbje artriti;

-Dhimbje që rezulton nga dëmtimi nervor.

Dhimbja mund të përshkruhet si:

-Hidhërim;

-Ngurtësi;

-Ndjesi shpimi etj.

Nganjëherë njerëzit me dhimbje kronike kanë simptoma të tjera. Këto mund të përfshijnë ndjenjën e lodhjes, vështirësitë në gjumë ose ndryshimet në humor. Vetë dhimbja shpesh çon në simptoma të tjera. Këto përfshijnë vetëbesim të ulët, zemërim, depresion, ankth ose frustrim.

Çfarë shkakton dhimbje kronike?

Ndonjëherë, dhimbja kronike shkaktohet nga një lëndim i vjetër ose infeksion, ose nga një sëmundje. Ndonjëherë nuk ka ndonjë shkak të njohur për dhimbjen.

Kushtet që mund të shkaktojnë dhimbje kronike përfshijnë:

-Infeksionet;

-Migrenë e kokës;

-Kancer;

-Artrit;

-Dëmtime nervore;

-Kirurgji e mëparshme.

Depresioni dhe stresi kanë tendencë për të bërë dhimbje edhe më keq, duke përfshirë dhe dhimbjen kronike.

dhimbje-kronike-konica.al

Si diagnostikohet dhimbja kronike?

Mjeku do t’ju pyesë për historinë tuaj mjekësore. Tregimi për dhimbjen do ti ndihmojë ata të gjejnë trajtimin e duhur.

Tregoni se ku është dhimbja, sa e keqe është dhe sa shpesh ndodh. Gjithashtu flisni për atë që e bën dhimbjen më të lehtë apo më keq. Mjeku do të kryejë një provë fizike dhe mund të kryejë teste për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të dhimbjes.

Ai do të shqyrtojë gjithashtu probleme të tjera shëndetësore që mund të keni (të tilla si probleme të frymëmarrjes ose kushtet e zemrës). Këto mund t’ju pengojnë të bëni disa lloje të terapisë. Mjeku mund të pyesë nëse keni pasur ndonjë problem me gjumin, gjendjen shpirtërore apo ankthin.

Trajtimi i dhimbjes kronike:

Qëllimi i trajtimit për dhimbjet kronike është reduktimi i dhimbjes dhe përmirësimi i aftësisë për të funksionuar. Ka shumë trajtime në dispozicion. Ato zakonisht nuk mund do të largojnë të gjithë dhimbjen ,por mund të zvogëlojnë dhimbjen keni dhe sa shpesh ndodh. Disa nga trajtimet më të zakonshme përfshijnë:

*Medikamentet

Medikamentet që përdoren për dhimbje kronike përfshijnë qetësuesit, ilacet kundër depresionit, dhe antikonvulsantët . Llojet e ndryshme të ilaçeve ndihmojnë njerëzit që kanë lloje të ndryshme dhimbjesh. Mjeku zakonisht rekomandon ilaçe me veprim të gjatë për dhimbje të vazhdueshme.

Ai mund të rekomandojë një qetësues për dhimbje me recetë. Sigurohuni të ndiqni udhëzimet për mënyrën se si ta merrni ilaçin.

*Terapi

Disa lloje të terapisë mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve:

Terapia fizike – përfshin aktivitetet për të forcuar muskujt.

Stërvitje me ndikim të ulët – mund të përfshijë ecje, not, ose biçikletë.

Terapia në punë – mëson se si të kujdeseni për veten dhe të bëni punë të zakonshme ndryshe. Kjo ju ndihmon të zvogëloni dhimbjen ose të shmangni depresionin .

Terapi sjelljeje – metoda që ju ndihmojnë të relaksoheni dhe të ulni stresin. Ata mund të përfshijnë meditim, tai chi, ose yoga.

Pothuajse çdo gjë që bëni për t’u çlodhur ose për të hequr mendjen nga problemet mund të ndihmojë në kontrollimin e dhimbjeve. Edhe nëse jeni duke marrë ilaçe për dhimbje, duhet të përfshiheni në aktivitete relaksuese në jetën tuaj të përditshme.

dhimbje-kronike-konica.al

Mjekësia plotësuese dhe alternative (CAM):

Disa njerëz me dhimbje kronike gjejnë përfitime në mjekësinë plotësuese dhe alternative (CAM). Këto përfshijnë trajtime që nuk janë pjesë e kujdesit të zakonshëm mjekësor. Trajtimi dhe masazhi janë shembuj të këtyre trajtimeve. Bisedoni me mjekun para se të provoni ndonjë procedurë CAM.

Raste të rënda të dhimbjes kronike mund të kërkojnë trajtim më invaziv. Kjo mund të përfshijë stimulim elektrik, nervash ose kirurgji. Nuk ka shërim për dhimbjet kronike. Bisedoni me mjekun për të mësuar se si ti kontrolloni më mirë ato.

Të jetosh me dhimbje kronike:

Ndryshimet e jetesës janë një pjesë e rëndësishme e trajtimit për dhimbje kronike. Gjumi i rregullt gjatë natës dhe clodhja e syve disa minuta gjatë të ditës duhet të ndihmojë. Ndalimi i pirjes së duhanit gjithashtu ndihmon, sepse nikotina në cigare mund të bëjë disa ilaçe më pak efektive. Duhanpirësit gjithashtu kanë tendencë të kenë më shumë dhimbje.

Të jetosh me dhimbje kronike mund të jetë shumë e vështirë. Është e rëndësishme të kujdeseni për veten. Flini mjaftueshëm, mbani një dietë të shëndetshme dhe përpiquni të ushtroheni mesatarisht.

Bëni më të mirën që mundeni për të menaxhuar stresin dhe depresionin. Këto mund të përkeqësojnë dhimbjen .