MENU

Shkaqet e dëmtimit

Keni enjtje apo dhimbje të nyjeve? Mësoni komplikimet

20.02.2019 - 15:58

Një zhvendosje është një dëmtim i një nyje- një vend ku dy ose më shumë kocka lidhen së bashku.

Kjo plagosje e dhimbshme, përkohësisht deformon nyjen dhe pengon lëvizjen.

Dislokimi ( zhvendosja ) është më i zakonshëm tek supet dhe gishtat por mund të preken dhe nyje të tjera si bërrylat dhe gjunjët. Nëse dyshoni për një zhvendosje, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor për t’i kthyer kockat në pozicionet e tyre të duhura.

Kur trajtohen si duhet, shumica e dislokimeve kthehen në funksionin normal pas disa javë pushimi dhe rehabilitimi. Megjithatë, disa nyje, si shpatullat, mund të kenë një rrezik në rritje të zhvendosjes së përsëritur.

demtimi i nyjeve-konica.al

Simptomat

Një nyje e dislokuar mund të jetë:

-E deformuar;

-E enjtur ose e zbardhur;

-Intensivisht e dhimbshme;

Për secilën lloj dëmtimi thyerje apo zhvendosje të nyjeve , merrni ndihmë mjekësore menjëherë. Nëse është e mundur, mbajeni me akull dhe të palëvizshëm ndërsa jeni duke shkuar për në spital.

Shkaqet:

Dislokimet mund të ndodhin gjatë sportit, si p.sh. futbolli dhe hokej, si dhe në sportet në të cilat rëniet janë të zakonshme, siç janë ski, gjimnastika dhe volejbolli. Lojtarët e basketbollit dhe lojtarët e futbollit gjithashtu zakonisht zhvendosin nyjet e gishtave dhe duart duke goditur aksidentalisht topin, terrenin ose një lojtar tjetër.

Një goditje e fortë në një nyje gjatë një aksidenti automobilistik është gjithashtu një ndër shkaqet e tjera të zakonshme.

Faktorët e rrezikut:

Faktorët e rrezikut për një zhvendosje të nyjeve përfshijnë:

Ndjeshmëria gjatë rrëzimit. Rënia rrit mundësitë për një nyje të zhvendosur në qoftë se i përdorni krahët për tu mbrojtur ose nëse i fusni me forcë në një pjesë të trupit.

Trashëgimi. Disa njerëz janë të lindur me ligamente që janë më të lirshëm dhe më të prirur për lëndim sesa ato të njerëzve të tjerë.

Pjesëmarrja në sport. Shumë zhvendosje ndodhin gjatë sporteve të kontaktit, si gjimnastikë, mundje, basketboll dhe futboll.

Aksidentet e automjeteve. Këto janë shkaku më i shpeshtë i dislokimeve të legenit , sidomos për njerëzit që nuk mbajnë rrip sigurimi.

demtimi i nyjeve-konica.al

Komplikimet:

Komplikimet e një dislokimi të nyjeve mund të përfshijnë:

-Shtrëngimi i muskujve, ligamenteve dhe tendinave që përforcojnë nyjen e lënduar;

-Sëmundja nervore ose enët e gjakut rreth nyjes dëmtohen;

-Zhvillimi i artritit

Thyerja e ligamenteve ose tendinave që rrethojnë nyjen mund të kërkojë një operacion për të riparuar këto inde.