MENU

Rezultatet

Keni nevojë për një test hekuri në gjak? Çfarë do mësoni!

03.02.2019 - 15:38

Një test i ferritinës mat nivelin e ferritinës në gjak. Ferritina është një proteinë që ruan hekurin brenda qelizave.

Keni nevojë për hekur për të pasur qeliza të shëndetshme të kuqe të gjakut. Qelizat e kuqe të gjakut mbajnë oksigjen nga mushkëritë në pjesën tjetër të trupit. Hekuri është gjithashtu i rëndësishëm për muskujt e shëndetshëm, palcën e eshtrave dhe funksionin e organeve. Sasia e pakët ose e shumtë e hekurit në organizëm mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore nëse nuk trajtohen.

test i hekurit ne gjak-konica.al
test i hekurit ne gjak-konica.al

Për çfarë përdoret?

Një test i ferritinës përdoret për të kontrolluar nivelin e hekurit. Kjo mund të ndihmojë mjekun të zbulojë nëse trupi ka sasinë e duhur të hekurit për të qëndruar i shëndetshëm.

Pse është i nevojshëm?

Mund të keni nevojë për këtë test nëse keni simptoma të niveleve të hekurit që janë shumë të ulëta ose tepër të larta.

Simptomat e niveleve të hekurit që janë shumë të ulëta përfshijnë:

-Lëkurë të zbehtë;

-Lodhje;

-Dobësi;

-Marramendje;

-Frymëmarrje të shkurtra;;

-Rrahje e shpejtë e zemrës;

Simptomat e niveleve të hekurit që janë shumë të larta mund të ndryshojnë dhe kanë tendencë të keqësohen me kalimin e kohës. Simptomat mund të përfshijnë:

-Dhimbje e gjymtyrëve;

-Dhimbje barku;

-Mungesa e energjisë;

-Humbje peshe;

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për këtë test nëse keni dhimbje të këmbëve, një kusht që mund të lidhet me nivelet e ulëta të hekurit.

A do të duhet të bëj ndonjë gjë për t’u përgatitur për provën?

Mjeku mund t’ju kërkojë të mos hani ose pini për 12 orë para testit. Testi zakonisht bëhet në mëngjes. Nëse keni ndonjë pyetje rreth asaj se si të përgatiteni ,bisedoni përsëri me mjekun.

Ky test ka shumë pak rrezik. Mund të keni dhimbje të lehta ose ndjesii shpimi në vendin ku është vënë gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

test i hekurit ne gjak-konica.al
test i hekurit ne gjak-konica.al

Çfarë thonë rezultatet?

Nivelet më të ulëta se normale të ferritinës mund të nënkuptojnë që keni anemi të mungesës së hekurit ose ndonjë kusht tjetër që lidhet me nivelet e ulëta të hekurit. Anemia e mungesës së hekurit është një lloj i zakonshëm i anemisë, një çrregullim në të cilin trupi nuk prodhon mjaft qeliza të kuqe të gjakut. Anemia e mungesës së hekurit mund të shkaktojë probleme në zemër, infeksione dhe çështje të tjera shëndetësore.

Shkalla më e lartë se normale e ferritinës mund të thotë që keni shumë hekur në trup. Kushtet që shkaktojnë rritjen e nivelit të hekurit përfshijnë sëmundjen e mëlçisë, abuzimin me alkoolin dhe hemokromatozën, një çrregullim që mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe diabet.

Nëse rezultatet e ferritinës nuk janë normale, kjo nuk do të thotë që ju keni një gjendje mjekësore që ka nevojë për trajtim. Disa ilaçe mund të ulin ose të rrisin nivelet e ferritinës

Shumica e kushteve që shkaktojnë sasi hekuri shumë të vogël ose të tepërt mund të trajtohen me sukses me ilaçe, dietë dhe terapi të tjera.