MENU
klinika

Gabimet që bënë amerikanët

Konferenca e Varshavës, dështim për SHBA-në…

15.02.2019 - 18:29

Një konferencë e udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara në Varshavë këtë javë që kishte për qëllim të izolonte Iranin, përfundoi duke izoluar Amerikën, duke theksuar një nga problemet kryesore të politikës së jashtme të Presidentit Donald Trump.

Takimi dyditor, i organizuar me nxitim, i cili përfundoi të enjten, ishte emërtuar si një konferencë e sigurisë në Lindjen e Mesme. Por u duk qartë se mbledhja e më shumë se 60 vendeve kishte në qendër Iranin, megjithëse SHBA mohoi se ishte kështu.

Kjo i mërziti aleatët evropian, shumë prej të cilëve dërguan vetëm staf diplomatik të nivelit të ulët, ose nuk morën pjesë fare jo përfaqësim fare.

Mosmarrëveshja mbi çështjen e Iranit nisi, kur SHBA u tërhoq nga marrëveshja bërthamore e Iranit 2015 dhe aleatët europianë si Franca dhe Britania ranë dakord të qëndronin në marrëveshje.

Tani që konferenca e Varshavës ka mbaruar, është e qartë se takimi ka thelluar përçarjet midis Evropës dhe Amerikës, dhe se nuk ishte aspak një sukses.

Pati disa gabime gjatë konferencës së drejtuar nga SHBA në Varshavë.

Së pari, takimi pati fillim të keq.

Rudy Giuliani, avokati personal i Trump, foli të mërkurën në një miting të organizuar nga një grup anti-Iran, i cili dikur ishte projektuar nga SHBA si një organizatë terroriste, për të cilën ai ishte një lobist për një kohë të gjatë.

“Të gjithë pajtohen se Irani është sponsori numër një i shtetit për terrorizmin në botë”, tha Giuliani për USA Today në atë takim.

Së dyti, pjesëmarrja në takimin zyrtar të Varshavës ishte e dobët.

Ishin ftuar nga Brian Hook, i dërguari i posaçëm i administratës Trump për Iranin, liderët e Gjermanisë, Francës dhe Bashkimit Evropian, të gjithë anëtarët në marrëveshjen bërthamore të Iranit, por ata nuk erdhën. Ndërkohë, vende të tjera evropiane dhe arabe dërguan delegatë të nivelit të ulët .

Së treti, edhe zyrtarët e lartë të nivelit të lartë të huaj që kanë marrë pjesë u bënë lajm për arsyet e gabuara. Benjamin Netanjahu, kryeministri i Izraelit, gaboi të mërkurën kur deklaroi aksidentalisht luftën ndaj Iranit.

Kërkesa e SHBA-së që Europa të shkëpusë lidhjet ekonomike me Teheranin do të dëmtojë vetëm marrëdhëniet e brishta amerikano-evropiane. Për më tepër, kjo do të bëjë që administrata Trump të duket e dobët, veçanërisht nëse ato kombe nuk dëgjojnë Amerikën.