MENU
klinika

Kur duhet të kontaktoni mjekun?

Kërthiza e të sapolindurit dhe rreziku për infeksion

15.02.2019 - 18:36

Kur lind fëmija, kordoni i kërthizës pritet dhe ka mbetur një pjesëz e vogël.

Kjo pjesë duhet të thahet dhe të bjerë kur fëmija është 5 deri në 15 ditësh.

Mbajeni kërthizën të pastër vetëm me garzë dhe me ujë.

Mos e vendosni fëmijën në një vaskë me ujë derisa kjo pjesëz të jetë tharë dhe të jetë rrëzuar.

Pjesa e mbetur e kërthizës bie natyrshëm. MOS u përpiqni ta hiqni atë, edhe nëse ajo varet vetëm nga një fije.

Kontrolloni pjesën e kordonit të kërthizës për infeksion. Kjo nuk ndodh shpesh. Por nëse ndodh, infeksioni mund të përhapet shpejt.

kerthiza e bebit-konica.al

Shenjat e një infeksioni lokal në trung përfshijnë:

-Një sekrecion i verdhë që rrjedh nga kordoni;

-Skuqje, ënjtje ose butësi e lëkurës rreth kërthizës;

-Jini të vetëdijshëm për shenja të një infeksioni më serioz.

Kontaktoni menjëherë mjekun nëse fëmija ka:

-Ushqyerja e pakët;

-Ethe prej 38 ° C ose më e lartë;

-Letargji ( fle për një kohë të gjatë );

-Ton të dobët të muskujve;

Nëse pjesa e mbetur e kordonit është tërhequr shumë , mund të fillojë me gjakderdhje në mënyrë aktive.

kerthiza e bebit-konica.al

Çdo herë që e pastroni nëse kordoni vazhdon të rrjedh gjak, duhet të këshilloheni menjëherë me mjekun.

Ndonjëherë, në vend që të thahet plotësisht, kordoni do të formojë indin rozë të quajtur granuloma. Granuloma kullon një lëng të verdhë. Kjo gjendje më së shpeshti do të largohet për rreth një javë.

Nëse kordoni i foshnjës nuk ka rënë në 4 javë (dhe ka shumë të ngjarë shumë më shpejt), shkoni tek mjeku.

Mund të ketë një problem me anatominë e fëmijës ose sistemin imunitar.