MENU
klinika

Mbani parasysh!

Kur duhet t’i jepni fëmijëve ilaçe për kollë dhe ftohje?

04.02.2019 - 15:15

Megjithëse shumica e ftohjeve tek fëmijët nuk shkaktojnë komplikime serioze, ato mund të shkaktojnë ankth tek prindërit e tyre.

Dhe ftohjet janë ndër arsyet kryesore që fëmijët shkojnë te mjeku. Të dyja, dhe ilacet pa recetë dhe ilaçe me recetë janë në dispozicion për të trajtuar kollën dhe simptomat e të ftohtit. Por, shumica e fëmijëve përmirësohen shpejt dhe nuk kanë nevojë për ilaçe.

Kolla dhe ilaçet e të ftohtit gjithashtu kanë efekte të rënda anësore, të tilla si ngadalësimi i frymëmarrjes, e cila mund të jetë kërcënuese për jetën, veçanërisht në foshnjat dhe fëmijët e vegjël, prandaj është e rëndësishme të dini kur fëmija juaj ka nevojë për ilaçe dhe kur mund të bëjnë edhe pa to.

Mjekët nuk rekomandojnë ilaçet pa recetë për kollën dhe simptomat e të ftohtit tek fëmijët më të vegjël se 2 vjeç.

Ilaçet e kollës me recetë që përmbajnë kodeinë ose hidrokodone nuk janë rekomanduar për përdorim tek fëmijët nën moshën 18 vjeç. Kodina dhe hidrokodoni jepen në kombinim me ilaçe të tjera me recetë për të trajtuar kollën dhe simptomat që lidhen me alergji ose të ftohtit për të rriturit.

Duhet gjithashtu të lexoni etiketat për ilaçet për kollën dhe produktet të ftohtit, sepse disa mund të përmbajnë kodeinë.

Këtu janë disa këshilla të tjera se si të trajtohni në mënyrë të sigurtë kollën dhe ftohjen e fëmijës.

Lehtësimi i Simptomave të të Ftohtit dhe Kollës

Nuk ka shërim për të ftohtin e zakonshëm, një infeksion viral që nuk mund të trajtohet me antibiotikë. Në mënyrë tipike, një i ftohtë do të zhvillojë kursin e tij në një javë ose dy, dhe fëmijët zakonisht do të përmirësohen vet pa ilaçe.

Për fëmijët më të rritur, disa ilaçe pa recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të një të ftohti, por nuk do të ndryshojnë rrjedhën natyrore të të ftohtit ose do ta bëjnë atë më të shpejtë.

Kollitjet janë një simptomë normale e të ftohtit dhe ndihmojnë trupin të nxjerrë mukozën jashtë rrugëve ajrore dhe të mbrojë mushkëritë. Trajtimet pa ilaçe për kollën përfshijnë pirjen e shumë lëngjeve, veçanërisht pije të ngrohta për të qetësuar fytin.

Kur duhet të shkoni tek një mjek

Jo çdo i ftohtë ose kollë e ka të nevojshme një vizitë tek mjeku.

Për të gjithë fëmijët, këshillohuni me një mjek nëse shihni ndonjë nga këto simptoma:

Ethe tek një fëmijë 2 muajsh ose më i vogël;
Ethe prej 39 gradë ose më e lartë në çdo moshë;
Buzët ngjyrë blu;
Probleme të frymëmarrjes, duke përfshirë hundën që zgjerohet me çdo frymëmarrje, frymëmarrje të shpejtë etj;
Fëmija nuk ha apo pi, ka shenja të dehidrimit (të tilla si zvogëlimi i urinimit);
Pagjumësi;
Dhimbje të vazhdueshme të veshit;
Nëse kollitja zgjat më shumë se tre javë;
Nëse fëmija po përkeqësohet;
Këto simptoma mund të sinjalizojnë se fëmija juaj mund të ketë diçka më serioze sesa një i ftohtë.