MENU
klinika

Reformat e papërfunduara

Marrëveshja me zonën euro/ Greqia rrezikon 750-mln euro

19.02.2019 - 17:41

Greqia është në rrezik të mos marrë rreth 750 milionë euro hua muajin e ardhshëm që ishin parashikuar nën një marrëveshje lehtësimi të borxhit me zonën euro vitin e kaluar, sepse nuk ka përfunduar reformat e dakorduara, thanë zyrtarët e zonës euro të hënën.

Paratë janë pjesë e rreth 4.8 miliardë euro fitimesh nga obligacionet greke, të mbajtura nga bankat qendrore të zonës euro, që do të kthehen në Athinë deri në mes të 2022-shit, në këstet 6-mujore dhe një heqje dorë nga marzhi i normës së interesit në rritje nga një pjesë e kreditë e eurozonës.

Së bashku, të dy masat shtojnë deri në 750 milionë çdo gjashtë muaj.

Paratë u krijuan si një nxitje për Athinën që të vazhdojë me reformat e filluara me vështirësi, të miratuara nën tre paketat e shpëtimit që nga viti 2010, me vlerë më shumë se 280 miliardë euro në total.

Komisioni Europian do të lëshojë një raport më 27 shkurt, duke saktësuar përparimin grek në zbatimin e reformave të dakorduara.

kolana e librave

Përfundimi i këtij raporti do të jetë kyç për ministrat e financave të eurozonës, për të vendosur nëse do të lejojë disbursimin e fondit.

“Raporti ka të ngjarë të thotë se Greqia nuk ka përfunduar reformat e dakorduara”, tha një zyrtar i zonës euro.

“Ministrat e financave të Eurozonës, të cilët takohen për të diskutuar çështjen më 11 mars, nuk do të lejojnë disbursimin, nëse Athina nuk i përfundon veprimet midis 27 shkurtit dhe 11 marsit”, tha zyrtari.

Ka 16 reforma të ndryshme, në faza të ndryshme të zhvillimit, por ato kryesore, thanë zyrtarët, ishin të lidhura me pastrimin e borxheve të qeverisë, daljen nga sistemi i kujdesit shëndetësor parësor dhe prokurimi i centralizuar për kujdesin shëndetësor, dhe kuadri ligjor për mos-zgjidhjen e kredisë, sidomos ligji për falimentimin në familje.

“Çështja kryesore është ligji mbi falimentimin, ku nevojitet një ekuilibër ndërmjet mbrojtjes së pronarëve të shtëpive dhe bankave jo aq të mira. Pala greke është ende duke punuar në ligj dhe merr komente nga institucionet”, tha një zyrtar i dytë i zonës euro.

Nëse ministrat e eurozonës i mbajnë paratë në mars, ato ende mund të shpërndahen në një fazë të mëvonshme, pasi të gjitha reformat të jenë kryer siç është rënë dakord, thanë zyrtarët.