MENU
klinika

Njollat kafe

Mësoni çfarë janë dhe pse krijohen njollat e lindura në lëkurë!

14.02.2019 - 15:19

Njollat janë shenja ose lezione të pranishme në lëkurën e foshnjës në lindje.

Këto shenja mund të jenw të vogla ose mund të zmadhohen të bëhen më të mëdha; mund të jenë të ngritura; dhe më të zbehta se sa lëkura përreth ose më e errët, e kuqe ose e kaltër.

Ato mund të shkaktohen nga numra jonormalë të qelizave pigmentale të lëkurës ose nga enë të gjakut anormale në lëkurë.

Disa shenja largohen tërësisht vetë, dhe disa prej tyre vazhdojnë ose përkeqësohen në moshë madhore. Shenjat e lindjes zakonisht janë vetëm një shqetësim estetik , por disa lloje të lezioneve të lëkurës paraqesin rrezik më të madh për kancerin e lëkurës më vonë ose mund të jenë tregues të sëmundjeve të tjera të rënda.

njollat kafe ne lekure-konica.al

Disa nga shenjat lindura më të zakonshme përfshijnë:

Njollat blu-gri:

Një pjesë e lëkurës më e zbehtë se lëkura përreth, zakonisht e gjetur në pjesën e poshtme të shpinës ose në të pasmet e një fëmije.

Zakonisht zhvillohet në javët e para të jetës dhe zakonisht zbehet brenda pak vitesh.

Njolla kafe:

Një pjesë e lëkurës që është pak më e errët sesa lëkura përreth.

Gjetur kudo në trup në çdo madhësi, edhe pse zakonisht më e vogël se dora e fëmijës.

Këto nuk largohen më vete dhe duket se rriten me rritjen e moshës .

Njollat “salmon” , quhen të tilla për shkak të ngjyrës së njejtë që kanë me salmonin, janë njolla të lindura shkaktuar nga rritja jonormale e enëve të gjakut shumë të vogla nën lëkurë

kolana e librave

Jashtëzakonisht të zakonshme, këto ndodhin në më shumë se gjysmën e foshnjave të shëndetshme.

Arna me ngjyrë të kuqërremtë të vendosura në fytyrë ose në pjesën e prapme të qafës.

Ato në fytyrë zakonisht zhduken në vitet e para të jetws , por njollat e qafës kanë tendencë të vazhdojnë deri në moshën e rritur, megjithëse zakonisht mbulohen nga flokët.

Njollat rozë:

Shfaqen kudo në trup, edhe pse koka dhe qafa janë vendet më të zakonshme.

Në lindje, janë njollat rozë ,gradualisht bëhen më të errëta dhe më të ngritura gjatë jetës së një personi.

Këto nuk ikin vetë.

njollat kafe ne lekure-konica.al

Një njollë tjetër më pak e zakonshme është hemangioma infantile.

Hemangioma infantile është një rritje jonormale e enëve të gjakut .

Këto njolla nuk janë gjithnjë të dukshme në lindje, por bëhen të dukshme në javët e para të jetës si njolla me ngjyrë të kuqe ose me ngjyrë të kuqërremtë me madhësi të madhe.

Mund të duket të rritet në muajt e parë të jetës dhe pastaj gradualisht të fillojë të tkurret përsëri, edhe pse lëkura e mbivendosur kurrë nuk do të duket krejtësisht normale.

Shumica e hemangiomave zhduken nga mosha 10 vjeçare.