MENU
klinika

Komplikimet e mundshme

Problemet me dallimin e ngjyrave, shkaqet dhe simptomat

11.02.2019 - 19:42

Verbëria e ngjyrave është pamundësia për të parë disa ngjyra në mënyrën e zakonshme.

Shkaqet:

Verbëria e ngjyrave ndodh kur ka një problem me pigmentet në qelizat nervore të caktuara të syrit që ndiejnë ngjyrën. Këto qeliza quhen kone. Ato gjenden në shtresën e ndjeshme ndaj dritës të indeve në pjesën e prapme të syrit, të quajtur retinë.

Nëse mungon vetëm një pigment, mund të keni vështirësi të bëni dallimin midis të kuqes dhe jeshiles. Ky është lloji më i zakonshëm i verbërisë së ngjyrave. Nëse mungojnë një pigmente të ndryshëm, mund të hasni vështirësi për të dalluar ngjyrën blu dhe të verdhë.

Forma më e rëndë e verbërisë së ngjyrave është akromatopsia. Kjo është një gjendje e rrallë në të cilën një person nuk mund të shohë asnjë ngjyrë, vetëm hije gri.

okulist-konica.al

Shumica e verbërisë së ngjyrave është për shkak të një problemi gjenetik. Rreth 1 në 10 meshkuj kanë një formë të verbërisë së ngjyrave. Shumë pak gra e kanë këtë problem.

Simptomat:

Simptomat ndryshojnë nga personi në person, por mund të përfshijnë:

Problem për të parë ngjyrat dhe shkëlqimin e ngjyrave në mënyrën e zakonshme.

Pamundësia për të treguar ndryshimin midis hijeve të ngjyrave të njëjta ose të ngjashme.

Shpesh, simptomat janë kaq të lehta saqë njerëzit nuk mund ta dinë që e kanë këtë problem. Një prind mund të vërejë shenjat e verbërisë së ngjyrave kur një fëmija tenton të mësojë ngjyrat.

Lëvizjet e shpejta, të syrit dhe simptoma të tjera mund të shfaqen në raste të rënda.

Analizat dhe testet:

Mjeku ose një specialist i syrit mund të kontrollojë vizionin për ngjyrën në disa mënyra. Testimi për verbërinë e ngjyrave është një pjesë e zakonshme e provave të syrit.

Trajtimi:

Nuk ka trajtim të njohur. Lentet e kontaktit dhe syzet e veçanta mund të ndihmojnë njerëzit me verbëri ngjyrash të tregojnë dallimin mes ngjyrave të ngjashme.

okulist-konica.al

Prognoza:

Verbëria e ngjyrave është një kusht i përjetshëm. Shumica e njerëzve janë në gjendje të përshtaten me të.

Komplikimet e mundshme:

Njerëzit që kanë problem me dallimin e ngjyrave mund të mos jenë në gjendje të gjejnë një punë që kërkon aftësinë për të parë ngjyrat me saktësi. Për shembull, elektricistët, piktorët dhe dizajnerët e modës duhet të jenë në gjendje të shohin me saktësi ngjyrat.

Konsultohuni me mjekun ose specialistin e syrit nëse mendoni se ju ose fëmija juaj mund të keni verbëri të ngjyrave.