MENU
klinika

Shkaku dhe simptomat

Puçrrat/ Mësoni nga ju vijnë çrregullimet e lëkurës!

12.02.2019 - 16:17

Bulmus pemfigoid është një çrregullim i lëkurës i karakterizuar nga pucrrat.

Shkaqet:

Bulmus pemfigoid është një çrregullim autoimun që ndodh kur sistemi imunitar i trupit sulmon dhe shkatërron indet e shëndetshme të trupit gabimisht.

Në mënyrë të veçantë, sistemi imunitar sulmon proteinat që lidhin shtresën e parë të lëkurës (epidermën) dhe shtresën e fundit të lëkurës (endodermën ).

Ky çrregullim zakonisht ndodh tek personat e moshuar dhe është i rrallë tek të rinjtë. Simptomat vijnë dhe shkojnë. Gjendja shpesh stabilizohet brenda 5 viteve.

infeksionet e lekures-konica.al

Simptomat:

Shumica e njerëzve me këtë çrregullim kanë lëkurë skuqur që mund të jetë edhe e rëndë. Në shumicën e rasteve, ka edhe pucrra të quajtura ”blister”.

Këto pucrra zakonisht janë të vendosura në krahë, këmbë, ose në mes të trupit.

Disa njerëz zhvillojnë blister edhe në gojë.

Pucrrat mund të cahen dhe të formojnë plagë të hapura (ulcerat).

Provat dhe testet:

Mjeku do të shqyrtojë lëkurën dhe do të pyesë për simptomat.

Testet që mund të bëhen për të ndihmuar në diagnostikimin e kësaj gjendje përfshijnë:

Testet e gjakut:

-Biopsi i lëkurës së flluskës ose zona pranë saj;

Trajtimi:

Mund të përshkruhen ilaçe të fuqishme anti-inflamatore të quajtura kortikosteroide. Ato mund të merren nga goja ose të aplikohen në lëkurë.

Zakonisht gjithashtu nevojiten edhe ilaçet për të ndihmuar në funksionin e sistemit imunitar.

Antibiotikët në familjen tetraciklinike mund të jenë të dobishme. Niacina (një vitaminë komplekse B) mund të jepet ndonjëherë së bashku me tetraciklin.

Mjeku mund të sugjerojë masa të vetë-kujdesit. Këto mund të përfshijnë:

-Aplikimi i një kremi anti-inflamator në lëkurë;

-Përdorimi i një sapuni të butë dhe aplikimi i hidratuesit në lëkurë pas larjes;

-Mbrojtja e lëkurës së prekur nga ekspozimi në diell dhe nga lëndimi;

Prognoza:

Bulmus pemfigoid zakonisht i përgjigjet mirë trajtimit.

Mjekimet shpesh mund të ndërpriten pas disa vitesh. Sëmundja ndonjëherë kthehet pasi trajtimi të ndalet.

Komplikimet e mundshme:

-Infeksioni i lëkurës është ndërlikimi më i zakonshëm.

-Mund të ndodhin edhe komplikimet që rezultojnë nga trajtimi , sidomos nga marrja e kortikosteroideve.

-Kur duhet të kontaktoni urgjentisht një mjekësor.

Kontaktoni me mjekun nëse keni:

-Pucrra të pashpjegueshme në lëkurë;

-Një skuqje dhe kruarje që vazhdon pavarësisht nga trajtimi në shtëpi;