MENU
klinika

Rëndësia

Mbrojtëset e dhëmbëve dhe kur duhen përdorur

18.02.2019 - 12:32

Një mbrojtës i dhëmbëve është një aplikim fleksibël që përdoret në aktivitete sportive dhe rekreative për të mbrojtur dhëmbët nga traumat. Dentistët mbështesin në mënyrë unanime përdorimin e mbrojtësve të gojës në një sërë aktivitetesh sportive.

Pse duhet të mbani një mbrojtëse për dhëmbët ?

Një mbrojtës i dhëmbëve mund të parandalojë lëndime serioze si dhëmbët e thyer, frakturat e nofullave, hemorragjia cerebrale dhe dëmtimet të tjera orale duke ndihmuar në shmangien e situatave ku nofullat e poshtme mund të dëmtojnë në nofullën e sipërme. Këta mbrojtës janë të efektshëm në lëvizjen e indeve të buta në zgavrën e gojës , duke parandaluar çarje të buzëve , veçanërisht për ata që mbajnë pajisje ortodontike (tela) . Ata gjithashtu mund të zvogëlojnë ashpërsinë dhe incidencën e tronditjeve.

Në çfarë sportesh duhet të mbahen mbrojtëse dhëmbësh ?

Çdo herë që ekziston mundësia që të përplaseni me sipërfaqe të forta, është e këshillueshme që të mbani mbrojtëse . Lojtarët që marrin pjesë në basketboll, futboll, mundje, , skating dhe artet marciale, si dhe sportet rekreative si skateboarding dhe bicikletë , duhet të mbajnë mbrojtësen e gojës ndërsa konkurrojnë.

Pse fëmijët nuk i mbajnë?

Prindërit nganjëherë nuk janë të informuar për nivelin e kontaktit dhe potencialin për lëndimet e rënda dentare që mund të shkaktojnë sportet në të cilat fëmija merr pjesë.

Kostoja mund të jetë merret në konsideratë, megjithëse mbrojtësit e gojës kanë çmime të ndryshme .

Cilat janë llojet e ndryshme të mbrojtëseve?

Mbrojtësja mbështetëse e gojës : ka koston më të ulët dhe është një artikull i gatshëm, i cili ofron mbrojtje më të vogël sepse rregullimi sipas përshtatjes është i kufizuar. Mund të ndërhyjë të pengojë të folurën dhe frymëmarrjen, sepse kjo mbrojtëse kërkon që nofulla të mbyllet për ta mbajtur atë të fiksuar .

Mbrojtësa që formohet në gojë : Ka dy lloje të mbrojtëseve të formuar në gojë. E para është një imbrojtëse e skeletit që është bërë me një material akrilik që kur vendoset në gojën e një atleti, materiali ngjitet në dhëmbë dhe fiksohet aty . Lloji tjetër është termoplastik . Ky mbrojtës zbutet në ujë të nxehtë dhe pastaj vendoset në gojë dhe ngjitet rreth dhëmbëve duke përdorur gishtin, gjuhën dhe ndonjëherë edhe shtypjen e ashpër.

Mbrojtësi i personalizuar: Zgjedhja më e mirë është një mbrojtës me porosi nga dentisti. Ai ofron nivelin më të mirë të mbrojtjes, përshtatshmërisë dhe rehati, sepse është bërë posacërisht për t’iu përshtatur dhëmbëve tuaj.