MENU
klinika

Zbulojeni!

Si ndikon hormoni sintetik i rritjes në problemet me plakjen?

15.02.2019 - 17:21

Hormoni i rritjes njerëzore përshkruhet si çelësi për ngadalësimin e procesit të plakjes.

Hormoni i rritjes nxit rritjen gjatë fëmijërisë dhe ndihmon në mbajtjen e indeve dhe organeve gjatë gjithë jetës. Prodhohet nga gjëndra e hipofizës që ka një madhësi sa një kokërr bizele – e vendosur në bazën e trurit. Duke filluar në moshën e mesme, gjëndra e hipofizës dalëngadalë zvogëlon sasinë e hormonit të rritjes që prodhon.

Ky ngadalësim i natyrshëm ka shkaktuar një interes në përdorimin e hormonit sintetik të rritjes (HGH) si një mënyrë për të larguar disa nga ndryshimet që lidhen me plakjen, si p.sh. masa e zvogëluar e muskujve dhe eshtrave.

Ka dëshmi që tregojnë që hormoni i rritjes mund të ndihmojë më të vjetërit të rifitojnë vitalitetin. Në fakt, ekspertët janë kundër përdorimit të HGH për të trajtuar plakjen ose kushtet e lidhura me moshën.

plakja-konica.al

Mungesa e hormoneve të rritjes mund të shkaktohet nga një tumor i mirë në gjëndrrën e hipofizës (adenoma e hipofizës). Ajo gjithashtu mund të shkaktohet nga trajtimi i një adenome me kirurgji ose radioterapi.

Për të rriturit që kanë një mangësi të hormonit të rritjes, injeksione të hormonit të rritjes njerëzore mund të:

-Rrisin kapacitetit e stërvitjes;

-Rritjen e densitetit të kockave;;

-Rritjen e masës së muskujve;

Zvogëlimin e yndyrës së trupit;

Hormoni i rritjes është gjithashtu i miratuar për të trajtuar të rriturit me SIDA ose me humbje të muskujve të lidhura me HIV.

Studimet tek të rriturit që marrin hormone të rritjes janë të kufizuara. Megjithëse duket se hormoni i rritjes mund të rrisë masën e muskujve dhe të zvogëlojë sasinë e yndyrës trupore tek të rriturit e shëndetshëm.

plakja-konica.al

Hormoni i rritjes njerëzore mund të shkaktojë një numër efektesh anësore duke përfshirë:

-Problem me kyçet e dorës;

-Rritja e rezistencës ndaj insulinës;

-Ënjtje në krahë dhe këmbë (edemë);

-Dhimbje e gjymtyrëve dhe e muskujve;

-Për meshkujt, zgjerimi i indit të gjirit (gynecomastia);

Hormoni i rritjes gjithashtu mund të kontribuojë në kushte të tilla si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës dhe ndoshta një rrezik në rritje i disa kancereve.

Kur përcaktohet nga një mjek, hormoni i rritjes njerëzore merrët si një injeksion nën lëkurë. Nuk ka asnjë formë pilule të hormonit të rritjes njerëzore që disponohet me recetë.

Megjithatë, nuk ka dëshmi se këto pretendime janë të vërteta

Nëse keni shqetësime specifike rreth plakjes, pyesni mjekun për mënyrat e provuara për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Mbani mend, bëni zgjedhje të shëndetshme të jetesës – të tilla si një dietë e shëndetshme dhe duke përfshirë aktivitetin fizik në rutinën tuaj të përditshme pasi kjo mund t’ju ndihmojnë të ndjeheni më mirë.