MENU
klinika

Higjiena e dhëmbëve

Si të kujdeseni për dhëmbët e foshnjës tuaj?

15.02.2019 - 17:28

Dhëmbët e shëndetshëm janë të rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm të fëmijës tuaj.

Ata ndihmojnë fëmijën të hajë dhe të formojë tinguj dhe fjalë. Ata gjithashtu ndikojnë në mënyrën se si rriten nofullat e foshnjës. Kujdesi i mirë i gojës gjithashtu ndihmon në vendosjen e zakoneve të mira të dhëmbëve kur fëmija rritet. Kujdesi i dobët oral mund të çojë në infeksione, sëmundje ose probleme të tjera të dhëmbëve.

Në përgjithësi, dhëmbët e foshnjave fillojnë të shfaqen mes 4 dhe 7 muajsh, por secili fëmijë është i ndryshëm. Dhëmbët e parë që dalin janë zakonisht 2 dhëmbët fundore.

Për disa foshnje, dalja e dhëmbëve mund të jetë pa dhimbje. Por të tjerët, mund të kenë dhimbje dhe të jenë të shqetësuar. Simptoma të tjera të dhëmbëve janë humbja e oreksit dhe probleme me gjumin.

dhembet e foshnjes-konica.al

Pyesni mjekun nëse mund ti jepni foshnjes acetaminofen.

Mos i jepni aspirina fëmijës. Aspirina mund të shkaktojë sindromën e Reye, një sëmundje serioze që mund të çojë në vdekje tek fëmijët nën 18 vjeç.

Pyetni mjekun para se të përdorni xhel ose tableta.

Dalja e dhëmbëve nuk duhet të ndërhyjë me ushqyerjen me gji.

Ju mund të vazhdoni të jepni gji fëmijës si zakonisht kur të filloni të thithni.

Filloni pastrimin e dhëmbëve dhe mishit me një shtresë të lagur ose garzë. Bëni këtë të paktën një herë në ditë ose pas ushqimit.

Pasi fëmijës fillon ti dalin dhëmbët, pastroni gojën të paktën dy herë në ditë.

dhembet e foshnjes-konica.al

Mundohuni të mos ushqeni me qumësht gjiri rreth moshës 2 vjec.

E njëjta moshë vlen për foshnjat që thithin gishtat e tyre. Përdorimi i zgjatur i një thithjeje të gjirit ose të gishtit mund të shkaktojë probleme me shtrirjen e dhëmbëve.

Bisedoni me mjekun për llojin e biberonit që duhet të përdorni. Gjithmonë përdorni një biberon të pastër. Mos e zhytni në mjaltë ose në ndonjë substancë tjetër që ka sheqer.

Kujdes! Shkoni menjëherë tek mjeku nëse fëmija ka ethe.