MENU

Hipotermia

Temperatura e ulët, ndihma e parë! Çfarë duhet të bëni!

09.02.2019 - 13:18

Hipotermia ndodh kur trupi humbet ngrohjen më shpejt se sa mund të prodhojë nxehtësi dhe temperatura e trupit bie nën (35 C). Kjo gjendje e pa trajtuar, mund të jetë kërcënuese për jetën.

Hipotermia shpesh shkaktohet nga ekspozimi ndaj motit të ftohtë ose zhytja në ujë të ftohtë.

Mund të shkaktohet nga ekspozimi i vazhdueshëm ndaj temperaturave të brendshme nën (10 C). Ju mund të jeni në rrezik në rritje nëse jeni të lodhur ose dehidratuar.

Shenjat dhe simptomat e hipotermisë zakonisht zhvillohen ngadalë dhe mund të përfshijnë:

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al

-Të dridhura, edhe pse kjo mund të ndalet ndërsa temperatura e trupit bie;

-Frymëmarrje e ngadaltë;

-Pulsi i dobët;

-Ngathtësia ose mungesa e koordinimit;

-Energji shumë e ulët;

-Konfuzioni ose humbja e kujtesës;

-Humbja e vetëdijes;

-Lëkura e kuqe, e ftohtë (tek foshnjet);

Kërkoni kujdes mjekësor emergjent:

Nëse dyshoni se dikush ka hipotermi. Pastaj menjëherë ndërmerrni këto hapa:

-Butësisht lëvizni personin nga vendi i ftohtë.

-Nëse nuk shkon në ambiente të mbyllura, mbrojeni personin nga era, sidomos rreth qafës dhe kokës.

-Izoloni individin nga terreni i ftohtë.

-Hiqni butësisht rrobat e lagura. Zëvendësoni gjërat e lagura me shtresa të ngrohta, të thata ose batanije.

temperatura e ulet-konica.al

Nëse nevojitet ngrohja e mëtejshme, bëjeni gradualisht. Për shembull, aplikoni fasha të ngrohta dhe të thata në qendër të trupit – qafa, gjoksi dhe ijë.

Një tjetër opsion është të përdorni një batanije elektrike, nëse është e mundur. Nëse përdorni shishe me ujë të nxehtë ose një pako kimike të nxehtë, vendosni së pari në një peshqir para se të aplikoni.

Lajmëroni menjëherë urgjencën nëse personi nuk tregon shenja të jetës, të tilla si frymëmarrja, kollitja ose lëvizja.

Kujdes!

Mos e ngrohni personin shumë shpejt, si psh: me pajisje ngrohëse ose me dush të nxehtë.

Mos u përpiqni të ngrohni krahët dhe këmbët.

Ngrohja ose masazhimi i gjymtyrëve të dikujt në këtë gjendje mund të theksojë zemrën dhe mushkëritë.