MENU
klinika

Zbulojeni!

Uji i ndotur, shkakton infeksionin e lëkurës së kokës

21.02.2019 - 15:46

Skuqja e nxehtë e kokës (Pseudomonas folliculitis) është një infeksion i folikulit të flokëve i shkaktuar bakteret Pseudomonas.

Zakonisht shfaqet tek njerëzit që lahen me ujë të ndotur, pishinë ose vaskë të nxehtë.

Skuqja e nxehtë zakonisht zgjidhet pa trajtim brenda 2 javëve.

Kush është në rrezik?

Skuqja e nxehtë mund të ndodhë tek njerëzit e çdo moshe, të çdo race, dhe te të dy gjinitë.

infeksion-femije-konica.al

Individët me skuqje të nxehtë zakonisht kanë një histori të njërës nga këto gjendje:

-Banje banjë me ujë të ndotur, pishinë ose vaskë të nxehtë;

-Përdorin një sfungjer të ndotur;

-Mbajtja e një kostumi të ndotur gjatë zhytjes;

-Shenja dhe simptoma;

Vendet më të zakonshme për skuqjen nxehtë përfshijnë:

-Vithet, të pasmet;

-Barkun;

-Sqetullat;

-Gjoksin ose shpinën;;

-Krahët;

-Këmbët;

Skuqja duket si e vogël (2-10 mm) dhe shfaqet në formën e pullave të kuqe, të cilat mund të mbushen me qelb ose të mbulohen me një kore.

E vendosur rreth folikulave të flokëve, këto pulla kanë tendencë të kruhen ose të djegin.

Skuqja e nxehtë zakonisht zhvillohet brenda 1-4 ditëve të ekspozimit ndaj burimit të kontaminuar. Përveç skuqjes, simptomat mund të përfshijnë ethe të butë, dhimbje koke, dhimbje të fytit dhe lodhje. Mund të keni dhe nyjet limfatike të fryrë dhe të butë (gjëndrat që ndihmojnë të prodhohen antitrupa, proteina të veçanta që luftojnë kundër infeksionit).

Butësia e gjirit zhvillohet si tek burrat ashtu edhe tek gratë, pasi gjëndrat mund të infektohen.

Megjithëse skuqja e nxehtë zakonisht largohet brenda 7-14 ditësh pa trajtim, skuqja mund të lërë pas arna të lëkurës së errët (hiperpigmentuar).

Udhëzimet e vetë-kujdesit

Për të parandaluar skuqjen e nxehtë të kokës , mirëmbajtja e duhur dhe klorinimi i pishinave, është thelbësor.

Sfungjerët duhet të jenë të tharë tërësisht në mes përdorimeve në mënyrë që të vrasin çdo lloj bakteri.

Nëse skuqja shkakton kruarje, një antihistamine mund të jetë e dobishme për tu përdorur.

Bëni një takim me mjekun në qoftë se keni një kruarje ose lëkurë të butë, sidomos nëse ajo është e lidhur me ethe, nyjet limfatike të fryrë ose butësinë e gjirit.

infeksion-femije-konica.al

Trajtimi:

Mjeku mund të rekomandojë një kulturë bakteriale të njërës nga gungat e mbushura me qelb për të përcaktuar diagnozën.

Asnjë terapi e veçantë nuk kërkohet, zakonisht. Megjithatë, në raste të rënda, mjeku mund të rekomandojë këto medikamente:

-Acidi acetik;

-Një antibiotik oral, siç është ciprofloxacin;

-Krem antibiotik lokal, si gentamicin.