MENU
klinika

Faktorët e rrezikut

Viruset, shkaktarët kryesorë të paralizave të fytyrës!

01.02.2019 - 18:10

Paraliza Bell shkakton dobësi të papritur dhe të përkohshme në muskujt e fytyrës. Kjo e bën gjysmën e fytyrës të duket më ulët. Buzëqeshja është e njëanshme dhe syri në atë anë tenton të mbyllet.

Paraliza Bell, e njohur edhe si paralizë e fytyrës, mund të ndodhë në çdo moshë. Shkaku i saktë është i panjohur. Besohet të jetë rezultat i ënjtjes dhe inflamacionit të nervit që kontrollon muskujt në njërën anë të fytyrës. Ose mund të jetë një reagim që ndodh pas një infeksioni viral.

Për shumicën e njerëzve, paraliza Bell është e përkohshme. Simptomat zakonisht fillojnë të përmirësohen brenda pak javësh, me shërim të plotë në rreth gjashtë muaj. Një numër i vogël njerëzish vazhdojnë të kenë disa simptoma të paralizës Bel gjatë gjithë jetës. Rrallë herë, paraliza Bell mund të përsëritet.

paralizat e fytyres-konica.al

Simptomat:

Shenjat dhe simptomat e paralizës Bell vijnë papritur dhe mund të përfshijnë:

-Fillim i shpejtë i paralizës totale në njërën anë të fytyrës – që ndodh brenda disa orëve e deri në disa ditë;

-Rënia e fytyrës dhe vështirësia në krijimin e shprehjeve të fytyrës, të tilla si mbyllja e syrit ose qeshja;

-Dhimbje rreth nofullës ose pas veshit në anën e prekur;

-Rritja e ndjeshmërisë ndaj zërit në anën e prekur;

-Dhimbje koke;

-Një rënie në aftësinë për të shijuar;

-Ndryshimet në sasinë e lotëve dhe pështymës që prodhoni;

-Në raste të rralla, paraliza Bell mund të ndikojë në nervat në të dy anët e fytyrës.

Kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse përjetoni ndonjë lloj paralize sepse mund të keni një goditje në tru. Paraliza Bell nuk shkaktohet nga një goditje, por mund të shkaktojë simptoma të ngjashme.

Shkoni tek mjeku nëse keni ndonjë dobësi të fytyrës për të përcaktuar shkakun themelor dhe ashpërsinë e sëmundjes.

Shkaqet:

Megjithëse arsyeja e saktë për paralizës Bell nuk është e qartë, shpesh lidhet me ekspozimin një infeksioni viral. Viruset që kanë qenë të lidhura me paralizën Bell përfshijnë viruset që shkaktojnë:

-Çrregullime të ftohti dhe herpes gjenital;

-Mononukleoza infektive;

-Infeksionet e Citomegalovirusit;

-Sëmundjet respiratore;

-Fruthi;

-Shytat;

-Gripit i tipit B);

Nervi që kontrollon muskujt e fytyrës kalon përmes një korridori të ngushtë kockash në rrugën e tij në fytyrë. Në paralizën Bell, nervi bëhet i përflakur dhe i fryrë – zakonisht i lidhur me një infeksion viral. Përveç muskujve të fytyrës, nervi prek lotët, pështymën, shijen dhe një kockë të vogël në mes të veshit.

paralizat e fytyres-konica.al

Faktorët e rrezikut:

Paraliza Bell ndodh më shpesh tek njerëzit të cilët:

-Janë shtatzënë, sidomos gjatë tremujorit të tretë, ose që janë në javën e parë pas lindjes;

-Kanë një infeksion të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, si gripi ose ftohja;

-Ka diabet;

Sulmet e përsëritura të paralizës Bell janë të rralla. Por në disa prej këtyre rasteve, ka një histori familjare të sulmeve të përsëritura – duke sugjeruar një predispozitë të mundshme gjenetike ndaj paralizës Bell.

Komplikimet:

Një rast i butë i paralizës Bell zakonisht zhduket brenda një muaji. Rimëkëmbja nga një rast më i rëndë që përfshin paralizën totale ndryshon.

Komplikimet mund të përfshijnë:

-Dëmtime të pakthyeshme në nervin e fytyrës;

Shpërndarje jonormale e fibrave nervore, duke rezultuar në tkurrje të pavullnetshme të disa muskujve kur jeni duke u përpjekur të lëvizni të tjerët (sinkinezinë) – për shembull, kur buzëqeshni, syri në anën e prekur mund të mbyllet;

-Verbëri e pjesshme ose e plotë e syrit që nuk mbyllet për shkak të thatësisë së tepërt dhe kruarjes së cipës mbrojtëse të syrit (kornea).