MENU
klinika

Simptomat dhe komplikimet

Zbuloni si antibiotikët mund të shkaktojnë diarre!

16.02.2019 - 12:53

Diarreja e lidhur me antibiotikët është një gjendje që ndodh pas marrjes së ilaçeve të përdorura për trajtimin e infeksioneve bakteriale (antibiotikë).

Shpesh herë , diarrea e lidhur me antibiotikë është e butë dhe nuk kërkon trajtim. Diarrea zakonisht largohet brenda pak ditësh pasi të keni ndërprerë marrjen e antibiotikut.

Diarrea shumë-serioze nga antibiotikët mund të kërkojë ndalimin ose ndërrimin e barnave antibiotike.

Simptomat:

Për shumicën e njerëzve, diarreja e lidhur me antibiotik shkakton shenja dhe simptoma të buta, të tilla si:

-Jashtëqitje e shpeshtë;

-Lëvizjet më të shpeshta të zorrëve;

antibiotiker-kkonica.al

Diarreja e lidhur me antibiotikët ka të ngjarë të fillojë rreth një javë pasi të filloni të merrni një antibiotik. Ndonjëherë, diarreja dhe simptoma të tjera nuk shfaqen deri në ditët apo edhe javët pasi të keni mbaruar trajtimin antibiotik.

Këshillohuni menjëherëme mjekun nëse keni shenja dhe simptoma serioze të diarresë të lidhur me antibiotikët .

Shkaqet:

Pse ndodh diarreja e lidhur me antibiotikët nuk kuptohet plotësisht. Zakonisht mendohet të zhvillohet kur medikamentet antibakteriale (antibiotikët) prishin balancën e baktereve të mira dhe të këqija në traktin gastrointestinal.

Antibiotikët kanë më shumë gjasa të shkaktojnë diarre

Pothuajse të gjithë antibiotikët mund të shkaktojnë diarre antibiotike. Antibiotikët që përfshihen më së shumti përfshijnë:

-Cefalosporina, të tilla si cefixime (Suprax) dhe cefpodoxime;

-Penicilina, të tilla si amoksicilin (Amoxil, Larotid, të tjerët) dhe ampicilin;

Faktorët e rrezikut:

Diarreja e lidhur me antibiotikët mund të ndodhë tek kushdo që merr një antibiotik. Por keni më shumë gjasa të zhvilloni diarre antibiotike, nëse:

-Keni pasur diarre antibiotike në të kaluarën;

-Kanë marrë medikamente antibiotike për një kohë të gjatë;

-Merrni më shumë se një mjekim antibiotik;

Komplikimet:

Një nga ndërlikimet më të zakonshme të çdo lloj diarreje është humbja ekstreme e lëngjeve dhe elektroliteve (dehidrimi). Dehidrimi i rëndë mund të jetë kërcënues për jetën. Shenjat dhe simptomat përfshijnë një gojë shumë të thatë, etje intensive, pak ose aspak urinim dhe dobësi të muskujve.

antibiotiker-kkonica.al

Parandalimi:

Për të ndihmuar në parandalimin e diarresë antibiotike, përpiquni të:

Merrni antibiotikë vetëm kur është e nevojshme. Mos përdorni antibiotikë përveç rasteve kur mjeku mendon se është i nevojshëm. Antibiotikët mund të trajtojnë infeksionet bakteriale, por ato nuk do të ndihmojnë në infeksionet virale, siç janë ftohjet dhe gripit.

Tregojini mjekut nëse keni pasur diarre antibiotike më parë. Diarreja e lidhur me antibiotikë një herë rrit mundësinë që antibiotikët do të shkaktojnë të njëjtin reagim përsëri.

Mjeku mund të zgjedhë një antibiotik të ndryshëm për të trajtuar gjendjen tuaj.