MENU
klinika

Zakonisht jo!

A duhet të vendosni krem dielli tek foshnjat?

07.03.2019 - 16:45

Ju shkoni në plazh, dhe “laheni” me krem dielli. Fëmija juaj 5 muajsh, gjithashtu.

Duhet ti vendosni krem dielli fëmijëve? Jo gjithmonë!

Mënyra më e mirë është mbajtja e foshnjave nën 6 muaj në hije për të shmangur veçanërisht ekspozimin ndaj diellit në orët midis orës 10 paradite, kur rrezet ultravjollcë (UV) janë më intensive.

Kremrat e diellit janë të rekomanduara vecanërisht për fëmijët dhe të rriturit. Çfarë i bën fëmijët kaq të ndryshëm?

Lëkura e foshnjave është më pak e pjekur në krahasim me të rriturit dhe foshnjat kanë një sipërfaqe me ndjshmëri më të lartë dhe peshë më të vogël në krahasim me fëmijët më të rritur dhe të rriturit.

Të dy këta faktorë nënkuptojnë që ekspozimi i një foshnjeje ndaj kimikateve në rrezet e diellit mund të jetë shumë më i madh, duke rritur rrezikun e efekteve anësore nga mbrojtja nga dielli.

krem-dielli-femije-konica.al

Mbrojtja më e mirë është ta mbani fëmijën tuaj në hije, nëse është e mundur. Nëse nuk ka hije natyrore, krijojeni me një ombrellë ose tendën e karrocës.

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) sugjeron veshjen e foshnjave në pantallona të gjata të lehta, këmisha me mëngë të gjata dhe kapele me majë për të parandaluar djegien nga dielli.

Fëmijët e vegjël gjithashtu nuk djersen si ne. Djersitja natyrisht e ftoh pjesën tjetërtë trupit kur kemi vapë , por foshnjat ende nuk e kanë zhvilluar plotësisht sistemin e ngrohjes dhe ftohjes. Kështu që ju duhet të siguroheni ti krijoni fëmijës mbrojtjen e duhur nga rrezet e dëmshme.

Nga të nxehtit, foshnjat janë në rrezik më të madh për t’u dehidratuar. Për t’u siguruar që ata janë të hidratuar në mënyrë adekuate, jepini atyre ushqimin e zakonshëm të qumështit të gjirit ose formulës që përdorni. Përmbajtja e ujit në të dy produktet do të ndihmojë për t’i mbajtur ata të hidratuar mirë.

Këshilla për sigurinë e foshnjave nga rrezet e dëmshme të diellit.

Këtu janë disa gjëra që duhen mbajtur në mend këtë verë, kur dilni në diell me foshnjat më të vegjël se 6 muaj:

Mbajeni fëmijën tuaj në hije sa më shumë që të jetë e mundur.

Konsultohuni me pediatrin para se të përdorni ndonjë mbrojtje dielli për fëmijën.

Sigurohuni që fëmija të vesh rroba që mbulon dhe mbron lëkurën e ndjeshme.

Sigurohuni që fëmija të veshë një kapelë që siguron hije të mjaftueshme gjatë gjithë kohës.

Shikoni fëmijën me kujdes për t’u siguruar që ai të mos tregojë shenja paralajmëruese për djegien e diellit ose dehidratimin. Këto përfshijnë buzëqeshje, skuqje dhe qarje të tepruar.

Nëse fëmija ka djegie nga dielli, dilni menjëherë nga dielli dhe aplikoni fasha të ftohta në zonat e prekura.

Kujdes! Jepni formulën ushqyese fëmijës ose qumështin e gjirit nëse jeni në diell për më shumë se disa minuta.

Mos harroni të përdorni një frigorifer për të ruajtur lëngjet.